Clintonova s cesarico Mičiko. Foto: EPA
Clintonova s cesarico Mičiko. Foto: EPA

Ob tem je dodala, da bodo ZDA Pjongjangu pomagale, če bo prekinil svoj jedrski program, in poudarila, da so ZDA zavezane denuklearizaciji Severne Koreje in preprečevanju nadaljnjega oboroževanja. Poudarila je, da "odnosi ne bodo napredovali", če bo Severna Koreja uresničila ponedeljkovo napoved o novi izstrelitvi rakete.

Pjongjang je namreč v ponedeljek sporočil, da bo še naprej izstreljeval rakete, a ne v okviru vojaškega, temveč vesoljskega programa. Ameriški in južnokorejski viri poročajo, da se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev rakete dolgega dosega taepodong.-2, ki bi teoretično lahko dosegla Aljasko.

Nekdanja ameriška prva dama je v Tokiu tudi napovedala, da bo ameriški predsednik Barack Obama kot prvega tujega državnika v svojem mandatu gostil japonskega premierja Tara Asa. Clintonova je prekinila večdesetletno tradicijo zunanjih ministrov, ki so za prvo pot izbrali Evropo ali Bližnji vzhod, in se je raje odpravila v Azijo. Poleg Japonske bo obiskala še Indonezijo, Južno Korejo in Kitajsko.

K. T.