Nova receptura za karamelno obarvanost napitkov ima po novem manj 4-metilimidazola, ki ga je ameriška zvezna država Kalifornija uvrstila na seznam rakotvornih snovi.
"Čeprav že zdaj verjamemo, da zdravje naših uporabnikov ni ogroženo, smo našega dobavitelja karamele prosili, da stori ta korak, saj nam tako ne bo treba na embalažo napisati nedokazanega znanstvenega opozorila," je dejala predstavnica Coca-Cole Diana Garza-Ciariante.
V neki raziskavi so znanstveniki ugotovili, da je bila kemikalija 4-metilimidazol povzročitelj za nastanek raka pri miših in podganah, niso pa naredili nadaljnjih raziskav, ki bi dokazovale možnost nastanka raka tudi pri ljudeh.
Z zveznega urada ZDA za hrano in zdravila so sporočili, da bi moral posameznik spiti tisoč pločevink kokakole in pepsija, da bi zaužil enako vsebnost kemikalije, ki so ji bile pri znanstvenih poskusih izpostavljene živali v laboratoriju.
UNESDA (Unija evropskih zvez pijač) sicer zagotavlja, da kemikalija 4-MEI, ki se nahaja tudi v mnogih kavnih napitkih, čajih in pecivu, ni nevarna za človekovo zdravje. EFSA (Evropski urad za varnost hrane) je marca 2011 po obsežnem pregledu strokovne literature potrdilo varnost 4-metilimidazola in zatrdilo, da njegova prisotnost za karamelno obarvanost ne povzroča zdravstvenih skrbi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje