Correa je po objavi prvih rezultatov nagovoril svoje privržence pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Correa je po objavi prvih rezultatov nagovoril svoje privržence pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Guillermo Lasso
Lasso je priznal poraz in obljubil, da bo s svojo stranko postal močna opozicija. Foto: EPA

Kot so pokazale vzporedne volitve, ki so jih izvedli trije zasebni instituti, je Correa dobil med 58 in 61 odstotki glasov, njegov največji tekmec, konservativni bankir Guillermo Lasso pa je dobil med 20 in 21 odstotki glasov. Enako so potrdili tudi delni uradni izidi, saj je po 54 odstotkih preštetih glasov Correa dobil 57 odstotkov glasov, Lasso pa 23,7 odstotka.

Drugi krog volitev tako ne bo potreben, saj v skladu z zakonodajo na volitvah zmaga kandidat, ki dobi več kot polovico glasov ali najmanj 40 odstotkov s prednostjo desetih odstotkov pred drugouvrščenim kandidatom.

"Ta zmaga je vaša, ustvarjamo zgodovino"
Zmaga Corree, enega od vodij latinskoameriške levice, za katerega bo to že drugi mandat, je bila pričakovana, tudi sam pa je že razglasil zmago. "Hvala za vaše zaupanje. Nikoli vas ne bomo razočarali, ta zmaga je vaša," je Correa z balkona predsedniške palače nagovoril več tisoč privržencev. "Te revolucije ne bo ustavil nihče. Ustvarjamo zgodovino," je še povedal in obljubil še štiri leta revolucije.

Correa, ki je vodenje države prevzel leta 2007, je po mnenju analitikov zmagal zaradi svojih socialnih programov. Prinesel je politično stabilnost in izvedel t. i. državljansko revolucijo, ki se bojuje proti revščini in povečanju udeležbe v politiki. Sredstva za izobraževanje je povečal z 2,5 na šest odstotkov BDP-ja, 40 odstotkov Ekvadorcev, ki živijo pod pragom revščine, je dobilo brezplačno zdravstveno zavarovanje, spodbujal je tudi gradnjo stanovanj.

Kritiki Correo obtožujejo, da zaradi prijateljstva s Hugom Chavezom in Raulom Castrom odganja tuj kapital, očitajo pa mu tudi avtoritaren način vladanja. V zadnjem času pa je pokazal kljubovalnost do ZDA, ko je odobril azil ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.

Lasso priznal poraz in prevzel vodenje opozicije
Guillermo Lasso, ki je med gospodarsko krizo v 90. letih prejšnjega stoletja vodil ministrstvo za finance, je že priznal poraz, ob tem pa je dejal, da je s tem postal vodja opozicije oz. drugi politični vodja v državi, njegova stranka, ki jo je ustanovil pred volitvami, pa je postala druga politična sila.

Volivci so v nedeljo volili tudi podpredsednika in 137 poslancev enodomnega parlamenta. Javnomnenjske raziskave napovedujejo absolutno večino predsednikovi stranki Zavezništvo države, ki naj bi dobila med 60 in 65 odstotki glasov. Ta je že zdaj največja parlamentarna stranka, pred volitvami pa je Correa privržencem dejal, da potrebuje absolutno večino v parlamentu, da bi še poglobil socialistično revolucijo.