Na referendum naj bi prišlo okoli 87 odsotokov Črnogorcev. Foto: EPA
Na referendum naj bi prišlo okoli 87 odsotokov Črnogorcev. Foto: EPA

51,7 odstotka vprašanih Črnogorcev je sicer dejalo, da bo odcepitev od Srbije podprlo, to pa je premalo, saj so se vse strani ob posredovanju EU-ja dogovorile, da bo za odcepitev potrebna podpora najmanj 55 odstotkov volivcev.

Obetajo se prevare
IFIMES dodaja, da se na referendumu obeta prevara, saj naj bi zagovorniki obeh odločitev natisnili dodatne glasovalne lističe, ki naj bi jih uporabili, če bo treba. Tako naj bi skušali posebej izurjeni volivci obeh strani med glasovanjem v volilne skrinjice, poleg veljavnega lističa, pretihotapiti še ponarejenega.

Prevare bi se lahko zgodile tudi med preštevanjem glasov. Tako naj bi nekateri člani volilnih komisij neopazno označili lističe, ki ustrezajo nasprotnemu taboru in jih pri ponovnem štetju izločili kot neveljavne. Po pisanju IFIMES-a naj bi se pripadniki obeh strani že urili v za to primernih središčih.

Inštitut v svoji študiij opozarja tudi na druge sumljive podatke. Tako naj bi med referendumom v Črno goro priletelo nenavadno veliko čarterskih poletov z volivci iz tujine. Sumljiv pa naj bi bil tudi prevoz Črnogorcev iz Srbije, ki bodo lahko na referndum prišli zastonj.