Dalajlama si prizadeva za miroljubno rešitev tibetanskega vprašanja. Foto: Reuters
Dalajlama si prizadeva za miroljubno rešitev tibetanskega vprašanja. Foto: Reuters
Protesti proti nasilju nad Tibetanci potekajo po vsem svetu. Foto: Reuters

Protesti etničnih Tibetancev, ki kitajske oblasti obtožujejo dušenja njihovih tradicij in verskih svobod, so od prejšnjega ponedeljka na goratem obmejnem območju jugozahodnega Sečuana vse burnejši.
Po navedbah tibetanskih aktivističnih skupin je bilo najmanj sedem Tibetancev ubitih, več kot 60 pa ranjenih, ko so policija in varnostne sile skušale proteste zadušiti.

"Razdiralec"
Toda kitajska uradna poročevalska agencija Šinhua poroča, da je policija streljala v samoobrambi na "drhal", ki je vdrla v policijske postaje. Angleški uvodnik v kitajskem časniku China Daily piše, da bi dalajlama, tibetanski duhovni voditelj v izgonu, ki ga Peking označuje za "razdiralca", rad zanetil težave, da bi si tako zagotovil podporo Zahoda.
"V današnjem svetu ima le peščica skrajnežev sposobnost povzročiti opustošenje na območju ali celo v državi," piše China Daily in dodaja, da dalajlamo "financirajo in podpirajo nekatere zahodne vlade in mediji s svojimi lastnimi naklepi proti Kitajski". "Kot po navadi predstavniki zahodnih vlad in samooklicana tibetanska vlada v izgonu niso oklevali in so izkoristili priložnosti za kritiko kitajske osrednje vlade."
Dalajlama je iz Tibeta pobegnil leta 1959 po propadli vstaji proti kitajski nadvladi. Duhovni vodja pravi, da zagovarja miroljubno rešitev tibetanskega vprašanja in si za Tibet želi pravo avtonomijo, ne neodvisnosti.
Novinarji brez dostopa
Neodvisna potrditev dogodkov med protesti in streljanjem je nemogoča, saj je vlada omejila potovanja, novinarji in tujci pa do območja nimajo dostopa. Iz Washingtona so po prvih dveh primerih streljanja prejšnji teden sporočili, da so zaradi poročil o nasilju "močno zaskrbljeni".

Uvodnik izpostavlja potencialne mednarodne zaplete, do katerih bi lahko prišlo zaradi nemirov v Tibetu, kjer so protesti in nemiri leta 2008 sprožili mednarodno kritiko Pekinga, kar so mnogi Kitajci sprejeli z ogorčenjem. "Prizadevanja dalajlame, da bi izkoristil širše interese Tibetancev za svoje sebične politične motive, so obsojeni na propad," še piše uvodnik.

Samovžigi
V zadnjem letu dni so odkrili najmanj 16 incidentov samovžigov Tibetancev, obupanih zaradi vse ostrejšega prijema Pekinga okoli Tibeta. Kitajska vlada "Avtonomni regiji Tibetu" vse od leta 1950, ko so vanj vkorakale komunistične čete. Peking zavrača kritike, da spodkopava tibetansko kulturo in religijo, in trdi, da je kitajska nadvlada končala tlačanstvo in pripeljala napredek na območju.

Tibetanska vlada v izgonu, ki pravi, da predstavlja avtentične težnje tibetanskega ljudstva, ima svoj sedež v Dharamsali na severu Indije.