Katalonci si že leta prizadevajo za neodvisnost. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Katalonci si že leta prizadevajo za neodvisnost. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc

Katalonci so v soboto zaznamovali "dan Katalonije", pri tem pa so v sicer mirnih demonstracijah sodelovali tudi bolj nasilni. Zastave in fotografije Juana Carlosa so zažigali le zamaskirani moški.
Katalonske regionalne oblasti so že leta 2005 sprejele statut za večjo samoupravo, a je špansko ustavno sodišče junija večino ukrepov, ki bi vodili v samostojnost, razveljavilo. Tedaj je to v Kataloniji sprožilo množične proteste, ki se jih je udeležilo več kot milijon ljudi.

Večja samouprava
Sodišče je potrdilo večino določil omenjenega statuta, ki so ga leta 2006 na referendumu potrdili tudi Katalonci. V skladu s tem statutom je Katalonija upravičena do večjega deleža davkov, zbranih v Kataloniji, prav tako ima vlogo pri izbiri sodnikov in tožilcev na državnih sodiščih. Poleg tega ima regija nadzor nad infrastrukturo, kot so letališča in pristanišča, na svojem ozemlju, izdaja pa tudi delovna dovoljenja za priseljence.
V Kataloniji bodo 28. novembra potekale regionalne volitve, ki jih analitiki že označujejo kot izjemno pomembne za usodo vladajočih socialistov tako na regionalni kot na nacionalni ravni. Pomembne pa bi lahko bile tudi za prihodnost celotne Španije.
Španske regije - skupaj jih je 17 - uživajo različne stopnje avtonomije. Katalonija je ena izmed regij z največ pristojnostmi, med katerimi so tudi lastne policijske enote in pravica do uporabe katalonskega jezika.