Protestniki v Kartumu so odločno nasprotovali prihodu modrih čelad v Sudan. Foto: EPA
Protestniki v Kartumu so odločno nasprotovali prihodu modrih čelad v Sudan. Foto: EPA
Begunci v Darfurju
Humanitarne organizacije menijo, da so od mednarodne pomoči odvisni trije milijoni prebivalcev. Foto: EPA

Vrsta nevladnih organizacij je nedeljo poimenovala dan za Darfur, ko demonstranti vlado v Kartumu pozivajo, da v državo spusti mirovne sile ZN-a in zaščiti prebivalce, ki so že tri leta v nemilosti tamkajšnjih uporniških skupin.

Akcijo sta med drugim podprla britanski premier Tony Blair in južnoafriški nadškof Desmond Tutu. Blair je v soboto pozval k mednarodnemu pritisku na sudansko vlado in darfurske upornike, naj takoj ustavijo spopade, ZDA in Francija pa so že predtem dejale, da se v Darfurju dogaja genocid.

Silam ZN-a prepovedan vstop
Varnostni svet ZN-a je avgusta izglasoval resolucijo o napotitvi 17.000 modrih čelad v Darfur, ki naj bi nadomestile 7.000 vojakov Afriške unije, a sudanska vlada temu nasprotuje. Številni so prepričani, da bi bili najbolj uspešni pri pritisku na Kartum stalni članici Varnostnega sveta ZN-a Kitajska in Rusija, ki pa imata s Sudanom tesne gospodarske odnose.

Od izbruha državljanske vojne v Darfurju leta 2003 je bilo ubitih že 200.000 ljudi, približno dva milijona pa jih je moralo zbežati z domov. V spopadih med vladnimi silami in številnimi uporniškimi skupinami je bilo v preteklih letih ubitih tudi več deset humanitarnih delavcev, katerih delo je zaradi silovitejših spopadov v zadnjih mesecih skoraj onemogočeno.