Oči javnosti so v teh dneh uprte v zimsko letovišče sredi švicarskih Alp. Foto: EPA
Oči javnosti so v teh dneh uprte v zimsko letovišče sredi švicarskih Alp. Foto: EPA
Ugledni gosti, politiki, svetovni voditelji in bogataši so v teh dneh zbrani v Davosu. Foto: EPA
Kot vedno forum spremljajo tudi protesti. Foto: EPA

V Davosu se končuje letošnji svetovni gospodarski forum, ki je potekal v znamenju finančne krize, na njem pa podobno kot pretekla leta niso manjkali najvplivnejši ljudje.

Jožeta Mencingerja s Pravne fakultete in Maksa Tajnikarja z Ekonomske fakultete, ki sta do Davosa zelo kritična.

Mencinger: Forum ne more spremeniti ničesar
"Forum v Davosu ne more spremeniti ničesar. Morda je vredno pogledati, v kaj so v Davosu verjeli lani ali leto prej. Gre za zapravljanje denarja, kar je seveda koristno za švicarski turizem in za vse, ki od njega živijo. Pozitivna stran foruma je torej spodbujanje povpraševanja v švicarskem gospodarstvu in, ker v turizmu tam dela tudi precej "gastarbajterjev", imajo indirektna korist tudi oni," je kritičen Jože Mencinger, profesor na ljubljanski Pravni fakulteti.

Podobno mnenje ima tudi Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete. "Davos je zabava za politike in milijonarje ter vse druge, ki jih opazujejo! Takšne zabave bodo vedno, in sicer ne glede na to, ali so časi dobri ali slabi. Trenutno ni v svetu nobene genialne ideje, kako iz krize, in sneg ter drage večerje v Davosu zagotovo niso primerni za nastajanje takih idej! Zelo pogosto tisti, ki jih imajo, sploh nimajo denarja za Davos."

"Za pravični svet Davos prepovedati!"
V čem je pomen in vloga foruma? Profesor Schwab, ki je forum ustanovil, je po Mencingerjevem mnenju dejansko genij. "Forum je zgradil in ga uprl na kombinacijo častihlepnosti in neumnosti. Ker pa sta obe neomejeni, se povečuje tudi pomen foruma. Kdor je pomemben ali se ima za pomembnega, tam ne sme manjkati. Udeleženci so pripravljeni za to, da nekaj dni preživijo v pomembni družbi in da jih pri tem po možnosti posname TV, plačati več tisoč evrov kotizacije, kar seveda skupaj z drugimi stroški plača, na primer, podjetje ali država."

Za Tajnikarja je Davos mesto povezovanja kapitala in politike, vsako tako povezovanje pa je lahko zelo vplivno. "Sicer pa je to kraj lobiranja in mreženja, ki zaradi udeležencev prej vnaša v ta svet neravnotežja, kot vodi do ravnotežij. Tu se navzven vidi, da svetu vlada kapital in da se ta rad slika skupaj s politiko, ki se ob kapitalu čuti močnejša. Za pravični svet bi bilo potrebno Davos prepovedati!"

Dvig Kitajske in Rusije
Prva govornika na letošnjem forumu sta bila kitajski in ruski premier Ven Džjabao in Vladimir Putin. Njuni državi postajata vse bolj pomembna člena v svetovnem gospodarstu.

"Zakaj pa Van Džjabao ali Putin ne bi rada prišla v Davos? Svet je od Rusije (energija) in Kitajske (svetovni upnik) vse bolj odvisen, zato ne preseneča, da sta 'glavna'. Ne glede na to, ali sta tam imela pomembne govore ali ne, to kaže, da iz nekdanje periferije nastaja center svetovnega gospodarstva, iz centra pa periferija," pravi Mencinger, medtem kot Tajnikar dodaja: "Očitno teh dveh kriza še ni prestrašila in sta se še pripravljena marketinško razkazovati v Davosu. Bolj pomembno je, da Obame ni v Davosu. Ima preveč dela doma!"

Ksenja Tratnik