Generalni sekretar Nata je pohvalil kosovsko vodstvo za zadržanost in zmernost albanske večine. Foto: EPA
Generalni sekretar Nata je pohvalil kosovsko vodstvo za zadržanost in zmernost albanske večine. Foto: EPA
Scheffer na Kosovu

Zaposleni na sodišču in tožilstvu v Kosovski Mitrovici so nasilno vdrli v poslopje in zahtevali pogovor s pristojnimi Unmika. Predstavnik protestnikov Miodrag Ralić je dejal, da so se zaposleni po štirih tednih odločili, da zavzamejo prostore sodišča, ki so jih morali zapustiti ob prihodu mednarodnih sil leta 1999.

Na sodišču so izobesili srbsko zastavo, množica pa je albanskim sodnikom preprečila, da bi se vrnili na delo. Pred sodiščem so našli tudi ročno bombo.

Pripadniki kosovske policije in Unmika ob protestih niso posredovali in niso preprečili zasedbe. Predsedujoči zunanjim ministrom EU-ja Dimitrij Rupel je v Bruslju izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka. "To je skrb vzbujajoč podatek," je dejal minister v odzivu.

Scheffer ni obiskal severa države
Za Jaapa de Hopa Schefferja je incident nesprejemljivo dejanje, ki je uperjeno proti ZN-u, mednarodni skupnosti in zmernosti. Ob tem meni, da Kosovo s takimi provokacijami ne bo ničesar pridobilo. Scheffer se je v Prištini srečal s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem in premierjem Hashimom Thacijem.

Scheffer bi moral obiskati severni del Kosova, kjer bi se moral srečati s predstavniki kosovskih Srbov, a je namesto tega obiskal srbsko vas Gojbulja, okoli 30 kilometrov severno od Prištine.

K. T. / G. V.

Scheffer na Kosovu