Največ težav z ognjeniškim pepelom ima tokrat Portugalska. Foto: EPA
Največ težav z ognjeniškim pepelom ima tokrat Portugalska. Foto: EPA
Eyjafjallajökull
Ognjeniški prah se je znova "povzpel" na višino deset kilometrov. Foto: Reuters
Vsa evropska letališča odprta

Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje je povedal, da je oblak ognjeniškega prahu trenutno nad območjem od Grenlandije do Portugalske, iznad Portugalske pa zračne mase prek Sredozemlja potujejo tudi proti Sloveniji. Gregorčič je povedal, da je pot oblaka zelo dolga in da koncentracija prahu nad Slovenijo v prihodnjih 24 urah ne bo visoka.

"Aprila je oblak preko Velike Britanije in Nemčije potoval naravnost do Slovenije, zdaj pa oblak najprej potuje na jug proti Portugalski in Španiji, šele nato zavije navzgor," je pojasnil Gregorčič in dodal, da oblak sega do deset kilometrov visoko, medtem ko je prejšnji teden bruhal do šest kilometrov visoko. Z ministrstva za promet so sporočili, da slovenski zračni prostor za zdaj ostaja odprt.

Na Portugalskem zaprtih več letališč
Prah, ki ga je nad Evropo znova zaneslo iz ognjenika Eyjafjallajökull z Islandije, je povzročal težave predvsem na Portugalskem. Zaradi prahu je bilo tako zaprto največje portugalsko letališče v Lizboni, zaprta pa so bila tudi letališča v Portu, v Cascaisu, na Azorih in na Madeiri. Že v nedeljo so morali na Portugalskem iz enakih razlogov odpovedati prek 200 poletov, od tega 71 z lizbonskega letališča.

Na Portugalskem so še posebej nestrpni zaradi za torek napovedanega obiska papeža Benedikta XVI., ki naj bi pristal v Lizboni. Iz Vatikana so sporočili, da za zdaj še ne razmišljajo o spremembi programa papeževega obiska.

V nedeljo zaprt velik del evropskega zračnega prostora
Oblak prahu je v nedeljo povzročal težave tudi v velikem delu južne Evrope, v Italiji, Španiji in na Portugalskem, v delih Avstrije in Nemčije (celo nedeljo popoldne je bilo zaprto drugo največje nemško letališče v Münchnu) ter v Franciji, Veliki Britaniji in na Irskem. V ponedeljek zjutraj so se razmere umirile in vsa evropska letališča, razen Portugalske, delujejo brez težav.

Iz evropskega nadzornega organa Eurocontrol so sporočili, da bo zaradi prahu še vedno lahko prihajalo do zaprtja določenih delov zračnega prostora nad Islandijo, nad Portugalsko in nad Atlantikom, a da so za zdaj odprta vsa letališča. Zaradi prahu prihaja do zamud pri čezatlantskih poletih, saj morajo letala, da bi se izognila oblaku nad Atlantikom, opraviti daljšo pot. Čezatlantskih poletov ne odpovedujejo.

Hrvaški zračni prostor znova odprt
Zjutraj so znova odprli zračni prostor nad Hrvaško, promet na v nedeljo zaprtih letališčih v Splitu in Zadru pa poteka brez večjih težav. Pristojne hrvaške službe so pojasnile, da se je oblak prahu pomaknil proti vzhodu in ne predstavlja več nevarnosti.

Vsa evropska letališča odprta