Glavna haaška tožilka se ne more soočiti z družinami žrtev. Foto: EPA
Glavna haaška tožilka se ne more soočiti z družinami žrtev. Foto: EPA
Srbske sile po pokolu v Srebrenici 16. junija 1995.
Bosanski Srbi so v Srebrenici izvedli najhujši pokol po drugi svetovni vojni. Foto: EPA

Glavna tožilka haaškega sodišča je diplomatom v Haagu pojasnila, da se ob 10. obletnici pokola ne more soočiti z družinami žrtev, če ne ujamejo voditeljev bosanskih Srbov Ratka Mladića in Radovana Karadžića.

"Kako lahko mednarodna skupnost opraviči to sramoto pred svojci, ubitih v Srebrenici," se je vprašala Del Pontejeva.

V zadnjem času so se pojavili namigi, da se srbski poslovneži in ruski obveščevalci pogajajo z Mladićem. Ta naj bi za predajo zahteval pet milijonov dolarjev.

Mladić presenetil modre čelade
Eden od poveljnikov nizozemskih modrih čelad med pokolom v Srebrenici je dejal, da jih je evakuacija Muslimanov presenetila. Ad van Baal je pred haaškim sodiščem dejal, da so bili Združeni narodi pristojni za zagotovitev transportnih sredstev in zaščito beguncev. Kasneje jih je poveljnik Ton Karremans obvestil, da so bosanski Srbi že zagotovili vozila in da je njihov poveljnik Ratko Mladić že začel evakuacijo.

Karremans je pred dnevi dejal, da se je namer Mladića zavedel šele nekaj dni kasneje. Nizozemske sile naj bi od nadrejenih dobile navodilo, naj pomagajo pri evakuaciji beguncev in jo nadzirajo.

Bosanski Srbi so 11. julija 1995 zavzeli Srebrenico, več tisoč bosanskih Muslimanov pa je poiskalo zaščito pri nizozemskih vojakih v Potočarih. ZN je skušal organizirati evakuacijo, vendar je Mladić že zagotovil avtobuse. Moške in fante so na njih ločili od žensk in otrok, nato pa so jih okoli 8.000 pobili.