Nekdanji predsednik ZRJ-ja Slobodan Milošević med sojenjem v Haagu. Foto: EPA
Nekdanji predsednik ZRJ-ja Slobodan Milošević med sojenjem v Haagu. Foto: EPA
Minister SČG-ja za človekove pravice Rasim Ljajić med pogovorom z vdovami žrtev Srebrenice. Foto: EPA

Ob tem je dejal, da so bili storilci povezani s tujimi obveščevalnimi službami, padec muslimanske enklave pod zaščito ZN-a pa je bil politično zrežiran.

Zagotovil je tudi, da so srbske oblasti storile vse, kar je bilo v njihovi moči, za aretacijo odgovornih za srebreniški pokol.

Plavšićeva kmalu prosta?
Nekdanjo predsednico Republike srbske Biljano Plavšić pa bi po poročanju medijev v BiH-u in SČG-ju lahko kmalu izpustili iz zapora na Švedskem, kjer prestaja 11-letno zaporno kazen.

Zločine obsodila vlada SČG-ja
Vlada Srbije in Črne gore je najostreje obsodila zločine, storjene nad bošnjaškimi ujetniki in civilisti v Srebrenici julija 1995. Sporočila je tudi, da bodo njeni člani predstavljali SČG na spominski slovesnosti ob deseti obletnici tega pokola.

V sporočilu za javnost je zapisala tudi, da tisti, ki so ubijali v Srebrenici ter ukazali in organizirali ta pokol, niso predstavljali SČG-ja, temveč nedemokratični režim nasilja in smrti, ki se mu je z vsemi močmi upirala večina prebivalcev SČG-ja.

Julija leta 1995 je ob vdoru v Srebrenico vojska Republike srbske pod poveljstvom generala Ratka Mladića zagrešila pokol nad več kot 7.000 Muslimani.