Mednarodno letališče v Nici je zaradi stavke bolj kot ne samevalo. Foto: Reuters
Mednarodno letališče v Nici je zaradi stavke bolj kot ne samevalo. Foto: Reuters
Lufthansa
Lufthansa je že prekinila stavko, ki je bila napovedana do četrtka. Foto: Reuters

Na glavnem pariškem letališču Charles de Gaulle so morali preklicati kar četrtino letov, na letališču Orly pa polovico.

Štirje francoski sindikati želijo s stavko izraziti nasprotovanje napovedani združitvi belgijske, nizozemske, francoske, nemške, luksemburške in švicarske mreže kontrole zračnega prometa. Francoski kontrolorji se namreč bojijo, da zaradi združitve ne bodo več imeli statusa državnih uslužbencev, čeprav letalske oblasti zatrjujejo nasprotno, in da bodo mnogi izgubili delo.

Strokovnjaki menijo, da želijo vodje sindikatov s stavko pritisniti tudi na predsednika Nicolasa Sarkozyja in njegovo vlado, saj bodo prihodnji mesec v državi lokalne volitve.

Medcelinski poleti potekajo nemoteno
V Air Franceu pravijo, da bodo medcelinske polete opravljali brez motenj, zaradi stavke so prizadeti le notranji poleti in poleti po Evropi. Zaradi stavke je nekaj manjših francoskih letališč zaprtih. Stavka kontrolorjev je povzročila veliko zmede, še posebej zato, ker so v državi šolske počitnice in je veliko družin hotelo odpotovati. A zmeda bi bila lahko še večja, če ne bi v ponedeljek zvečer stavke prekinili piloti nemške Lufthanse.

Lufthansa se bo "spravila v red" do petka
Lufthansina letala bodo kljub prekinitvi stavke šele v petek začela leteti po standardnem urniku, do takrat pa bodo letela v zmanjšanem obsegu. V družbi so nadaljnje motnje utemeljili z zapletenim delovanjem mreže, saj je zaradi stavke veliko letal obtičalo tam, kjer v skladu z načrtom ne bi smela biti. Velika večina letal je tako ostala parkiranih na obeh osrednjih Lufthansinih letališčih v Frankurtu in Münchnu.

Stavka pa grozi tudi britanskemu prevozniku British Airways, saj se zaradi delovnih razmer kar 80 odstotkov letalskega osebja zavzema zanjo. Prevoznik, ki za tekoče poslovno leto napoveduje rekordno izgubo, je namreč napovedal "prevetritev" delovnih pogojev letalskega osebja, ki je plačano bolje kot osebje drugih letalskih družb.