Leta 2008 je bila Lufthansa z 42,2 milijona potniki drugi največji letalski prevoznik na svetu. Foto: EPA
Leta 2008 je bila Lufthansa z 42,2 milijona potniki drugi največji letalski prevoznik na svetu. Foto: EPA

Lufthansa in sindikat pilotov Vereinigung Cockpit še vedno skušata najti rešitev, da bi se izognili stavki. Več kot 4.000 pilotov naj bi v ponedeljek ob polnoči za štiri dni prenehalo delati zaradi nezadovoljstva z dolgimi pogajanji o povišanju plač in varnosti delavnih mest.

Piloti želijo več dela in višje plače
Številni piloti Lufthanse brez pogodb delajo že od marca lani. Za stavko je glasovalo več kot 90 odstotkov članov sindikata, ki zahteva 6,4-odstotno povišanje plač, hkrati pa je zaskrbljen zaradi Lufthansinih nedavnih nakupov manjših letalskih prevoznikov, ki prevzemajo njihove polete. "Letimo manj ur in imamo manj možnosti za bonuse," je pojasnil pilot in predstavnik sindikata.

Lufthansa je pred ponedeljkovim načrtovanim začetkom stavke že odpovedala dve tretjini načrtovanih poletov. Podjetje je priznalo, da bi imela stavka "težek vpliv" na njegove mednarodne polete. Vsak dan predvidoma štiridnevne stavke naj bi Lufthanso stal 33 milijonov dolarjev. Letalski prevoznik potnikom, ki so letalske karte kupili pred 18. februarjem, ponuja možnost, da si izberejo drug polet, potnikom notranjih poletov v Nemčiji pa karte za vlake.

Moteni poleti članic Star Alliencea
Lufthansa je eden največjih prevoznikov Star Alliancea, zveze 26 letalskih prevoznikov. Potnikom Star Alliencea svetujejo, naj pri svojem letalskem prevozniku preverijo, ali so nastale kakšne spremembe njihovega poleta. Med članicami Star Alliancea je tudi Adria Airways.

Napovedana stavka prihaja v času, ko se letalski prevozniki po svetu spopadajo z največjim letnim upadom poletov. Potniški poleti so upadli za rekordnih 3,5 odstotka, tovorni poleti pa za več kot 10 odstotkov. Leta 2009 so dohodki upadli za skoraj 15 odstotkov, potem ko so leto prej letalski prevozniki namerili rekordni dobiček – 535 milijard dolarjev.