V manjših mehiških krajih naj bi vladali prisrčni odnosi med mafijci in duhovščino. Foto: EPA
V manjših mehiških krajih naj bi vladali prisrčni odnosi med mafijci in duhovščino. Foto: EPA
Mehiški policist
Mehiška policija vsako lete zaseže in zažge na tisoče kilogramov mamil, a kljub temu tihotapljenje cveti še naprej. Foto: EPA

Velikodušnost mafijcev je razkril škof Carlos Aguiar, ki vodi mehiško škofovsko konferenco. Škof je dejal, da tihotapci mamil podarjajo denar revnim mestom in vasem, ki jih je vlada pozabila in se tako spoprijemajo s pomanjkanjem denarja za gradnjo cest ali za zagotavljanje elektrike, pri čemer jim na pomoč priskočijo mafijci.

"Tihotapci mamil gradijo stvari, ki veliko pomenijo tem skupnostim. Pogosto bodo zgradili cerkev ali kapelo," je povedal Aguiar, ki pa ni pojasnil, ali mafijci dajejo neposredno denar cerkvi ali dajejo podporo na kakšen drug način.

"Ne opravičujem tega, samo povem, kako je," je o preprodaji mamil dejal škof in ob tem poudaril, da tudi najmanjši preprodajalci mamil povzročajo ogromno škodo. Po njegovih besedah je Cerkev daleč od tega, da bi opravičevala tihotapljenje mamil, in se vseskozi trudi, da bi s svojim vplivom pomagala mafijcem opustiti nespodobna dejanja.

Škof je dejal, da je treba odpustiti mafijskim šefom, če pokažejo obžalovanje za svoja dejanja. Nekaj jih je že pristopilo in se pozanimalo, kako bi lahko spremenili svoje življenje, pojasnuje škof.

Kardinal drugačnega mnenja
S škofom se ne strinja njegov nadrejeni, kardinal Norberto Rivera, ki meni, da bi bile lahko njegove izjave napačno razumljene, in sicer kot da je Cerkev popustljiva do tihotapcev. "Če hočejo spremeniti svoje življenje, potem naj to naredijo, ampak ne s podporo Cerkve. Zato so tukaj zakoni," je bil jasen kardinalov tiskovni predstavnik.

Številne obračuni med karteli
Samo lani je bilo v obračunih med mehiškimi mafijskimi karteli, ki nadzorujejo tihotapske poti v ZDA, ubitih več kot 2.500 ljudi. Mehiški predsednik Felipe Calderon je, da bi umiril razmere, na nevarna območja poslal okoli 25.000 vojakov in pripadnikov zvezne policije.

G. V.