Kljub številnim policijskim akcijam na obeh straneh meje mafijci še vedno tihotapijo velike količine mamil. Foto: EPA
Kljub številnim policijskim akcijam na obeh straneh meje mafijci še vedno tihotapijo velike količine mamil. Foto: EPA
Zaseženo vozilo naloženo z mehiško marihuano. Foto: Reuters

V 20-mesečni operaciji so razbili kriminalno mrežo Victorja Emilia Cezaresa - Gastelluma, ki je vodil tihotapljenje kokaina, amfetaminov in marihuane v ZDA. Policisti so zasegli 13,5 tone marihuane, 4,7 tone kokaina, več kilogramov amfetaminov ter sto kosov orožja in 94 avtomobilov.

Mafijci vse bolj drzni
Tihotapljenje mamil v ZDA zdaj v veliki meri obvladujejo mehiški mafijski karteli, ki so posle prevzeli od Kolumbijcev. Mehiški mafijci so postali tako drzni, da imajo nasade marihuane celo znotraj ZDA. Kartel Gastelluma je mamila iz Kolumbije in Venezuele tihotapil prek Srednje Amerike s pomočjo vozil in letal. Iz Mehike so mamila prihajala v ZDA na številnih točkah 3.200 kilometrov dolge meje in tudi prek predorov pod mejo.

Čeprav so ameriške oblasti na svojem ozemlju uspešne pri odkrivanju in uničevanju laboratorijev za proizvodnjo amfetaminov, pa za nemoten dotok mamil skrbijo skrivni laboratoriji na severozahodu in zahodu Mehike. Veliko laboratorijev je skritih tudi v Kanadi.

Hud boj za posle
Boj za mamilarske posle postaja vse hujši in samo lani je bilo v mafijskih obračunih v Mehiki ubitih 2.000 ljudi. Po aretacijah pomembnih mafijskih šefov so se kmalu vneli boji za prevzem njihovih poslov, obračuni pa postajajo vse bolj kruti. Novi mehiški predsednik Felipe Calderon je v boj proti kriminalcem poslal celo vojsko, ki je na začetku dosegla nekaj uspeha, vendar pa se stvari spet vračajo v stare tirnice, kar kaže na to, kako donosen je posel z mamili.

Kokaina še ne bo zmanjkalo
Poročilo Mednarodnega odbora za nadzor nad mamili ugotavlja, da so se površine za pridelavo koke, iz katere proizvedejo kokain, v Peruju in Boliviji zmanjšale, vendar pa so se povečale v Kolumbiji, kjer so ZDA brezuspešno zapravile že na milijarde dolarjev za podporo tamkajšnji vladi v boju proti tihotapcem.

G. V.