Mafijski karteli nadzirajo pridelavo marihuane in heroina, ki je sta v glavnem namenjena na ameriški trg. Foto: EPA
Mafijski karteli nadzirajo pridelavo marihuane in heroina, ki je sta v glavnem namenjena na ameriški trg. Foto: EPA
Prestrašeni prebivalci Acapulca
Prebivalci Acapulca so priča krutim obračunom med mamilarskimi tolpami. Foto: EPA
Mehiške tolpe nad policiste

Letovišče je zadnje čase priča krutim obračunom med mamilarskimi tolpami in uboji se vrstijo kar sredi belega dne. Novi predsednik Felipe Calderon je sicer v boj proti kriminalu poslal več tisoč vojakov in sosednjim ZDA celo izročil nekaj mafijskih šefov, a to ni ustavilo tolp.

Z rdečimi baretkami na glavah in v vojaške uniforme oblečeni kriminalci so napadli policijski postaji in med drugim ubili pet policistov ter enega tožilca. Napadalci so se pretvarjali, da pregledujejo orožje in so tako razorožili policiste, ki so jih nato hladnokrvno ustrelili. Prvo skupino napadalcev je spremljala celo filmska ekipa, ki je snemala napad na policijsko postajo.

Nekoč zvezdniki, zdaj kriminal
Acapulco leži ob obali Tihega oceana in je bil nekoč majhna ribiška vasica. Kraj je postal slaven v 50. letih prejšnjega stoletja, ko so tja prihajali hollywoodski zvezdniki, vendar teh v mestu že dolgo ni več. Še vedno pa je mesto priljubljeno med ameriškimi študenti in mehiškimi turisti.

V zadnjih letih se je kraj spremenil v eno glavnih mehiških kriminalnih središč in prejšnji teden so v mestu našli razrezano moško truplo v plastičnih vrečah za smeti. Da bi zajezili obračune, je januarja v Acapulco prispelo okoli 8.000 pripadnikov zveznih varnostnih sil.

Tolpam pomagajo policisti
Predsednik Calderon je zaradi zadnjih napadov že sklical izredni sestanek vlade. Od prevzema položaja 1. decembra lani je Calderon na nemirna in s kriminalom prežeta območja poslal na tisoče pripadnikov varnostnih, da bi ustavili tolpe, ki so lani v obračunih ubile 2.000 ljudi. Samo januarja letos je bilo ubitih 190 ljudi.

V kriminalne dejavnosti so vpleteni tudi krajevni policisti, zato so vojaki začeli pregledovati tudi njih in jim v mestu Tijuana ob meji z ZDa zasegli vse orožje.

Oster boj za nadozor
Za nadzor nad plantažami mamil in tihotapskimi potmi se bojijeta dve glavni tolpi, ena iz severozahoda in druga iz severovzhoda Mehike. Prvo tolpo vodi Joaqin "Chapo" Guzman, ki je najbolj iskani človek v Mehiki in naj bi bil odgovoren za torkov uboj policijskega častnika v mestu Culiacan.

G.V.

Mehiške tolpe nad policiste