Napadalec se je po strelskem pohodu ubil v tovarni, kjer naj bi delal. Foto: Reuters
Napadalec se je po strelskem pohodu ubil v tovarni, kjer naj bi delal. Foto: Reuters
V preiskavo strelskega obračuna se je vključil tudi zvezni preiskovalni urad FBi. Foto: Reuters

Streljanje se je začelo v mestecu Samson, kjer je moški ustrelil pet ljudi, med njimi ženo krajevnega šerifa in njunega 3-letnega otroka, nato pa se je drama nadaljevala s cestnim preganjanjem in streljanjem v bližnjem mestu Geneva, kjer je bila med ubitimi tudi napadalčeva mati. Oba kraja ležita v bližini meje s Florido.

Napadalec, star od 30 do 40 let, je streljal na bivalne prikolice, bencinske črpalke, trgovine in druga vozila. Truplo matere so našli na njenem domu, ki je bil požgan. Po podatkih oblasti je moški ubil tudi svoje stare starše, teto in strica. Policija pričakuje, da bo našla še več žrtev streljanja, medtem ko motiv za streljanje ni znan.

"S svojim avtomobilom se je brezglavo vozil po Samsonu in na mimoidoče vsevprek streljal s polavtomatskim orožjem," je za BBC povedal duhovnik Mike Shirah.

Po streljanju v Samsonu se je odpravil v 19 kilometrov oddaljeno Genevo. Da bi ga ustavili, so policisti trčili v njegov avtomobil, na to pa se je moški odzval s 30 streli in policistu je po njegovih besedah življenje rešil neprebojni jopič. Med begom se je ustavil na bencinski črpalki, kjer je ubil žensko, nato pa še enega človeka v trgovini. Moški se je nato zatekel v tovarno, kjer je nekoč delal, in se tam sam ustrelil.

Samson in Geneva, ki imata po nekaj tisoč prebivalcev, ležita v mirnem podeželskem okolju, kjer živijo predvsem ljudje z nizkimi prihodki.

Lahek dostop do orožja
Strelski pohodi so postali nekaj povsem običajnega v ZDA, kjer je orožje lahko dostopno in je bilo vedno del ameriške kulture, saj je pravica do nošenja orožja zapisana v drugem členu ustave.

Pred nekaj dnevi je moški v Clevelandu ustrelil pet članov svoje družine, na božični večer konec lanskega leta pa je moški, preoblečen v Božička, na neki zabavi v Los Angelesu ubil devet ljudi, preden si je sodil sam.

Aprila bo minilo dve leti od enega najhujših strelskih pohodov v ZDA, ko je študent na univerzi v zvezni državi Virginija ubil 32 ljudi in sebe.

G. V.