Bolivijski senator Roger Pinto je bil vesel, ko je prispel v Brazilijo. Foto: EPA
Bolivijski senator Roger Pinto je bil vesel, ko je prispel v Brazilijo. Foto: EPA

Zoper voditelja bolivijske opozicije Rogerja Pinta je v Boliviji napisana obtožnica, ki ga bremeni 14 kaznivih dejanj, tudi korupcije. Pinto zanika vse obtožbe, ki si jih je po njegovem izmislila bolivijska vlada, in trdi, da gre za politični pregon. Med drugim je bil obsojen na leto dni zapora.

To je bil tudi razlog, da je lani brazilsko veleposlaništvo v bolivijskem mestu La Paz prosil za azil. Brazilski zunanji minister Antonio Patriota mu ga je odobril.

Osebna stiska senatorja
A življenje v majhni sobici na veleposlaništvu in 450 dni v izolaciji od sveta naj bi vplivala na Pintovo duševno stanje, da je padel v depresijo. Imel naj bi tudi samomorilska nagnjenja. Vsaj tako trdi uradnik z bolivijskega veleposlaništva v La Pazu Eduardo Saboia, ki je uporabil svojo diplomatsko imuniteto in diplomatski avtomobil, da je Pinta prepeljal iz Bolivije v Brazilijo.

Iz države v spremstvu marincev
Pinto, politični nasprotnik bolivijskega predsednika Eva Moralesa, je pobegnil pretekli petek, pri tem so ga celo spremljali brazilski marinci. Po več kot 20 urah vožnje in 1600 prevoženih kilometrih je prispel v brazilsko mesto Corumba.

"Odločil sem se za življenje. Odločil sem se za zaščito osebe, preganjanega politika, tako kot je bila preganjana predsednica Dilma," je pojasnil brazilski odpravnik poslov v La Pazu Eduardo Saboia, ki je bil poklican na posvetovanje v Brasilio.

Morales obsodil odločitev Brazilije
Brazilska predsednica Dilma Roussef je v ponedeljek odstop Patriote sprejela. Zamenjala ga bo z brazilskim veleposlanikom pri Združenih narodih Luisom Albertom Figueiredo, medtem ko bo Patriota zasedel njegov položaj v Združenih narodih, je sporočil tiskovni predstavnik vlade.

Zaradi Pinta so se odnosi med Brazilijo in Bolivijo precej ohladili. Morales je odločitev Brazilije, da Pintu odobri azil, označil za napako.