Ameriška zakonca sta se srečala tudi z
Ameriška zakonca sta se srečala tudi z "el Comandantejem". Foto: EPA

Dvainsedemdesetletni Walter Kendall Myers je imel dostop do tajnih informacij ameriške vlade, ki jih je pošiljal Kubi. Njegova leto mlajša žena Gwendolyn je priznala, da je sodelovala pri vohunjenju in za to dobila sedem let in pol zaporne kazni. Paru bodo poleg tega zaplenili premoženje v vrednosti 1,7 milijona dolarjev. Vsota je enaka vsem plačam, ki jih je Myers prejel od zunanjega ministrstva.

Zakonca je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI aretiral junija letos po triletni preiskavi.

Kubanci so agenta 202 in agentko 123, kot sta bila znana, rekrutirali leta 1979, ko sta živela v Južni Dakoti. Od leta 1977 je Myers delal na zunanjem ministrstvu s polovičnim delovnim časom, od leta 1985 pa s polnim delovnim časom. Povzpel se je do mesta višjega analitika, specializiranega za analizo obveščevalnih zadev, povezanih z evropskimi zadevami.

Par potoval po Latinski Ameriki
Od leta 1983 do letošnjega leta je imel par kratkovalovni radio, prek katerega je prejemal navodila kubanske vlade. Občasno sta potovala na Kubo in druge kraje v Latinski Ameriki, kjer sta se sestajala s svojimi kubanskimi "upravljavci", z legendarnim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom pa sta se srečala leta 1995.

"Izdala sta ameriško zaupanje"
Primer naj služi kot opozorilo, da ZDA še vedno skrbno ščitijo svoje skrivnosti, je po obsodbi sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo. "Zadnjih 30 let je ta par izdajal ameriško zaupanje, ko je skrivaj zagotavljal zaupne informacije o nacionalni varnosti kubanski vladi," je ministrstvo zapisalo v izjavi.