Družina umrlega je prepričana, da je šlo za atentat. Foto: EPA
Družina umrlega je prepričana, da je šlo za atentat. Foto: EPA
Češka policija za zdaj domneva, da je šlo za nesrečo pri odpiranju sefa. Foto: EPA

Hči ubitega diplomata Džamala Al Džamala Rana Al Džamal je prepričana, da ju bil njen oče ubit. "Sef je bil v prostorih palestinskega zastopstva v uporabi več kot 30 let - gre za staro napravo brez sodobnih delov," je poudarila v pogovoru za palestinsko tiskovno agencijo Maan. "Podatek, da je eksplodirala varnostna naprava v sefu, je neresničen," je še dejala.

Kot je pojasnila, je njen oče sef že uporabljal brez težav, preden se je pred dvema mesecema odpravil v Egipt, v tem času pa so sef uporabljali drugi zaposleni na veleposlaništvu. "Ko se je moj oče pred nekaj dnevi vrnil na veleposlaništvo na Češkem, je sef dan pred eksplozijo na njegov dom preselilo češko selitveno podjetje ... Na veleposlaništvu je bil nameščen nadomestni sef, stari sef v velikosti minihladilnika pa je bi odpeljan v veleposlanikovo hišo," je dejala.

Poleg tega je dejala, da eksplozija ni nastala v notranjosti sefa, temveč pod njim, in vztrajala, da ni šlo za nesrečo, ampak za atentat. Palestinski zunanji minister Rijad Al Malki pa ni takšnega mnenja. Dogodek je označil za "delovno nesrečo".

Za policijo dogodek najverjetneje nesreča
Tudi češka policija za zdaj kot najverjetnejšo možnost upošteva nesrečo pri ravnanju z varnostnim sistemom trezorja. Češki policisti so ob obravnavi eksplozije tako v prostorih predstavništva kot tudi diplomatske rezidence sicer našli orožje. V zvezi s tem vodijo ločeno preiskavo, češko ministrstvo za zunanje zadeve pa je že zahtevalo pojasnila palestinskih oblasti.

Diplomatski predstavnik Palestincev na Češkem, 56-letni Džamal Al Džamal, je funkcijo nastopil oktobra lani, v eksploziji v sredo pa je utrpel usodne poškodbe glave, prsnega koša in trebuha.