Prva skupina Palestincev na obisku v izraelskem zaporu je štela 40 ljudi. Foto: Reuters
Prva skupina Palestincev na obisku v izraelskem zaporu je štela 40 ljudi. Foto: Reuters

V izraelski zapor Ramon je iz Gaze prispelo 40 Palestincev oziroma družine 24 palestinskih zapornikov. Palestinci iz Gaze bodo lahko od zdaj naprej vsak teden obiskali svojce v izraelskih zaporih.

Izrael je obiskovanje palestinskih zapornikov za svojce iz Gaze prepovedal nekaj mesecev, potem ko so palestinski borci iz ugrabili izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki je bil v ujetništvu do jeseni leta 2011, ko so ga izpustili v zameno za prostost za tisoč Palestincev v izraelskih zaporih.

Ponovna možnost obiskovanja zapornikov je del dogovora o končanju gladovne stavke okoli 1.600 palestinskih zapornikov, ki so zahtevali boljše življenjske razmere v izraelskih zaporih in vnovične obiske svojih družin.

Kljub dovoljenju za obisk zapornikov pa so Palestinci vseeno razočarani zaradi številnih omejitev, ki so jih jim postavili Izraelci. Saba Al Džerdžavi se je na obisk zaprtega sina na izraelski strani odpravila skupaj z možem.

Navdušenje je kmalu zamenjala razočaranost, ko je izvedela za izraelske omejitve. "Vprašal je po športnih oblačilih in posteljnini. Veliko ljudi je pripravilo veliko stvari, ko so izvedeli za obisk, a Izraelci so pokvarili njihovo veselje, ko so povedali, da lahko s seboj v zameno prinesejo le steklenico vode in sendvič," je povedala razočarana Džerdžavijeva.

"Naše veselje bo popolno, ko bodo lahko vse družine obiskale svoje sinove," je še dodala.

V izraelskih zaporih je trenutno zaprtih okoli 4.800 Palestincev, od tega 320 brez sojenja v t. i. administrativnem priporu, ki je po besedah Izraelcev potreben, ker naj bi predstavljali grožnjo izraelski varnosti in tajnim izraelskim ovaduhom.