Policija je v stanovanju Džaberja Al Bakra v Chemnitzu odkrila 15 kilogramov razstreliva. Foto: EPA
Policija je v stanovanju Džaberja Al Bakra v Chemnitzu odkrila 15 kilogramov razstreliva. Foto: EPA
Nemške oblasti so letos odločile o okoli 460.000 prošnjah za azil, številne so še od lani, približno 60 odstotkov prošenj je bilo pozitivno rešenih. Foto: EPA
Nemčija
Policija je v Al Bakrovem stanovanju v Chemnitzu odkrila 15 kilogramov razstreliva. Foto: Reuters

Sirski begunec Džaber Al Bakr, osumljen načrtovanja bombnega napada na berlinskem letališču, je v svoji zaporniški celici v Leipzigu naredil samomor.

Spletna stran Der Spiegla piše, da je v zaporu gladovno stavkal in da je bil pod posebnim nadzorom.

Pred tem so mediji poročali, da so nekateri nemški poslanci predlagali odlikovanje za tri sirske begunce, ki so policiji pomagali pri aretaciji osumljenega Al Bakra, saj menijo, da je to izraz velikega spoštovanja in hvaležnosti Nemčiji.

Kot je dejal obrambni strokovnjak nemških socialdemokratov (SPD) Johannes Kahrs, si Sirci zaslužijo zvezni križec za zasluge, kar je najvišje podeljeno odlikovanje civilista v Nemčiji, saj da si ni mogoče predstavljati boljšega primera integracije beguncev. Jürgen Klimke iz Krščanskodemokratske unije (CDU) je dejal, da bi morali odlikovanje podeliti kot "močan signal tako nemškemu prebivalstvu kot drugim beguncem".

Nekateri politiki so ob tem pozvali nemško vlado, naj omenjenim trem Sircem pospeši postopek za pridobitev azila. "Kar so storili, je pogumno in prepoznavno dejanje," je dejal vodja parlamentarnega odbora za notranje zadeve Ansgar Heveling. "Njihovo prošnjo za azil bi bilo treba obravnavati hitro ... in gotovo obstaja način, da jih nagradimo za njihovo predanost," je dodal.

Spletno peticijo podpisalo 23.000 ljudi
Tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert je hvaležen za njihov prispevek in se jim je zahvalil. Vendar pa je po njegovih besedah odločitev glede odlikovanja v predsednikovih rokah. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Martin Schäfer pa je povedal, da ni v njihovi pristojnosti, da predlagajo dodelitev odlikovanja, najverjetneje pa bodo "zavzeli pozitivno stališče" do predloga.

Več kot 23.000 ljudi je medtem podpisalo spletno peticijo s pozivom vzhodni nemški deželi Saška, da jih nagradi za pogum.

Odzval se je na opozorilo policije
Kot je v ponedeljek pojasnil eden izmed Sircev, v javnosti imenovan Mohamed A, jih je Džaber Al Bakr - sirski begunec, ki je bil na begu, potem ko je policija v soboto v njegovem stanovanju našla eksploziv - poskušal podkupiti, a ga kljub temu niso želeli izpustiti in so ga zvezali z električnim kablom. Povedal je, da ga je Al Bakr ustavil na železniški postaji in ga povprašal po možnostih za prenočitev, nakar ga je odpeljal v svoje stanovanje v Leipzigu. Šele v stanovanju je prek Facebooka naletel na obvestilo policije, da iščejo Al Bakra. Nemudoma je obvestil prijatelje in policijo.

Prvi klic na policijo je bil po besedah sirskega begunca zaradi težav pri sporazumevanju neuspešen, zato se je skupaj s fotografijo Al Bakra sam odpeljal na policijsko postajo. Policija je nato pozneje domnevnega terorista aretirala. "Bil sem besen nanj. Tega ne sprejemam - prav v Nemčiji, državi, ki nam je odprla vrata," je dejal Mohamed A.

Policija potrdila načrtovanje napada
Policija je v Al Bakrovem stanovanju v Chemnitzu odkrila 15 kilogramov razstreliva. Direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu skrajne skupine Islamska država.

Nemčija ugodila 60 odstotkom prošenj
Nemčija je letos v prvih devetih mesecih registrirala 213.000 novih prosilcev za azil, kar je precej manj kot lani. Največje gospodarstvo v EU-ju do konca leta pričakuje skupaj do 300.000 prosilcev za azil, medtem ko je lani sprejelo 890.000 beguncev, ki so večinoma zbežali pred vojno v Siriji, Iraku in Afganistanu.

Nemške oblasti so letos odločile o okoli 460.000 prošnjah za azil, številne so še od lani, je povedal nemški notranji minister Thomas de Maiziere, približno 60 odstotkov prošenj je bilo pozitivno rešenih. S tem so dobili prosilci dovoljenje za prebivanje za več let, v tem času pa se morajo udeležiti programov integracije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.