Referendum je zaznamovala nizka volilna udeležba. Foto: EPA
Referendum je zaznamovala nizka volilna udeležba. Foto: EPA

Glede na uradne izide referenduma je spremembe ustave podprlo več kot 14 milijonov prebivalcev oziroma 77,2 odstotka. Referenduma se je udeležilo 18,5 milijona od 45 milijonov volilnih upravičencev, kar predstavlja 41 odstotkov.

Na referendumu so se Egipčani odločali o načrtih vojske za čim hitrejši prehod iz avtokratske vladavine nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka v sodobno demokratično državo.

Vojaški svet, ki je oblast prevzel po strmoglavljenju Mubaraka, je obljubil, da bo v najkrajšem mogočem času obnovil civilno oblast in se umaknil iz političnega delovanja. Spremembe ustave je v samo desetih dneh pripravila skupina strokovnjakov.

El Baradej in Musa proti spremembam
Prav hitenje in improviziranje pri pripravi predlogov sprememb ustave je povzročilo nezadovoljstvo med vodilnimi skupinami in osebnostmi prodemokratičnega gibanja, ki so se zato zavzeli za glasovanje proti spremembam.

K preložitvi referenduma ali glasovanju proti spremembam sta pozvala tudi najverjetnejša kandidata za novega predsednika - generalni sekretar Arabske lige Amr Musa in nekdanji generalni direktor Mohamed El Baradej.

K potrditvi sprememb sta pozvali le v preteklosti prepovedana Muslimanska bratovščina in člani nekdaj vladajoče Narodne demokratske stranke. Kritiki menijo, da bodo imeli prav oni največ koristi, če bodo volitve razpisane prehitro, saj nove stranke ne bodo imele časa, da se organizirajo.