Z volišč so poročali o dolgih vrstah, zaradi česar so oblasti glasovanje podaljšale za štiri ure, tako da so bila volišča odprta do poznega večera oziroma do 22. ure po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Z volišč so poročali o dolgih vrstah, zaradi česar so oblasti glasovanje podaljšale za štiri ure, tako da so bila volišča odprta do poznega večera oziroma do 22. ure po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Referendum v Egiptu
Referendum je potekal v dveh delih, saj je velik del egiptovskih sodnikov, ki morajo skladno z zakonodajo nadzorovati delo na voliščih, bojkotiral volitve. Foto: EPA

Vsaj takšni so podatki, ki jih je objavila vodilna stranka v državi, Muslimanska bratovščina. V stranki predsednika Mohameda Mursija so dejali, da je sprememba ustave zagotovilo za demokracijo in varnost v državi. Uradni izidi bodo predvidoma znani v ponedeljek.
Referendum o spremembi ustavi je bil razdeljen na dva dela. Pred tednom dni so o spremembi ustave glasovali volivci v desetih egiptovskih provincah od skupno 27 provinc in spremembo ustave podprli s 56,6 odstotki glasov. V sobotnem drugem krogu glasovanja v preostalih 17 provincah pa je spremembe podprlo nekaj več kot 60 odstotkov volivcev.

Nepravilnosti in nizka udeležba
Opozicija se je že pritožila zaradi volilnih prevar. Trdijo, da so se nekatera volišča odprla pozneje, saj naj bi predstavniki Muslimanske bratovščine volivce prepričevali, naj referendum podprejo. Zanemarljiv ni niti podatek, da je bila volilna udeležba v obeh delih nizka, le okoli 30-odstotna.
Nasprotniki Mohameda Mursija trdijo, da so predlagane spremembe ustave sporne, saj so bolj naklonjene pripadnikom islama, spodkopavajo pravice žensk in verskih manjšin, med katerimi so kristjani, ki v Egiptu predstavljajo deset odstotkov prebivalstva, ter kršijo pravico do svobodnega govora.

Kar dva odstopa visokih funkcionarjev
V soboto zvečer je tako svoj odstop napovedal podpredsednik Mahmud Meki. Nekdanji sodnik, ki je bil na visoki položaj imenovan avgusta letos, je ob odstopu dejal, da "narava politike" v Egiptu ne ustreza njegovemu profesionalnemu ozadju. V samo mesecu dni je odstopilo že sedem od 17 najvišjih sodelavcev egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Istega dne naj bi odstopil še en visoki funkcionar, guverner centralne banke Faruk Al Ukdah, kar pa je vlada v Kairu zanikala.

Mursi že imenoval 90 članov šure
Če bodo uradni izidi potrdili, da so volivci novo ustavo odobrili, bo Mursi sklical volitve novega spodnjega doma parlamenta. Do njegove izvolitve pa bo zakonodajno vejo oblasti izvrševal zgornji dom parlamenta, šura. Mursi je že imenoval tretjino ali 90 članov šure, med katerimi sta dve tretjini islamistov, 12 pa naj bi bilo Koptov.

Protesti opozicije se nadaljujejo
Vse to pa v državi ne bo prineslo pomiritve. Egipt namreč že tedne hromijo protesti za novo ustavo in proti njej oziroma za predsednika Mursija in proti njemu, kar kaže na globok razkol v egiptovski družbi.