Protestniki so celo noč vztrajali na trgu Tahrir. Foto: EPA
Protestniki so celo noč vztrajali na trgu Tahrir. Foto: EPA
Egipčanom je prekipelo. Foto: EPA

Delo je do nadaljnjega po vsej državi odložilo tudi nižje prizivno sodišče, egiptovsko vrhovno ustavno sodišče pa je odločno zavrnilo Mursijeve trditve, da je pristransko, in zahtevalo, da za svoje obtožbe predloži dokaze.

Dekret, ki ga je 22. novembra sprejel Mursi, je v Egiptu sprožil najhujšo krizo od njegove izvolitve junija letos. Vse odtlej se po državi vrstijo protesti, v katerih je do zdaj več ljudi tudi izgubilo življenje. Množice na ulicah egiptovskih mest protestirajo tudi danes.

Mursi si je z dekretom, ki naj bi bil sicer v veljavi le do sprejetja nove ustave februarja prihodnje leto, med drugim zagotovil imuniteto pred vsakršnimi sodnimi postopki. Z dekretom je imuniteto Mursi podelil tudi spodnjemu domu parlamenta in 100-članskemu odboru, ki pripravlja novo ustavo. V obeh organih imajo večino predsedniku zvesta Muslimanska bratovščina in drugi islamisti.

Egiptovski predsednik je poleg tega ob obrazložitvi razširitve pooblastil vrhovno ustavno sodišče obtožil pristranskosti oz. uhajanja informacij medijem. Vse to je razjezilo tamkajšnja sodišča. Vrhovno ustavno sodišče bo v nedeljo razsodilo o legalnosti podelitve imunitete spodnjemu domu parlamenta in ustavnemu odboru. Sicer je to sodišče že junija odredilo razpustitev spodnjega doma parlamenta, kar so Mursi in njegovi privrženci označili kot poskus zrušitve njegove oblasti.

Policija metala cele kanistre solzivca
Policija je že zjutraj s solzivcem posredovala proti nekaj sto protestnikom na kairskem trgu Tahrir, ki so po torkovih množičnih demonstracijah proti Mursiju tam preživeli noč. Spopadi, ki so se sprva dogajali na ulicah tik ob Tahrirju, so se davi prelili na sam trg. Med šotore, ki so jih na Tahrirju postavili protestniki, je policija metala kar cele kanistre solzivca.

Na televizijskih posnetkih je mogoče videti tudi zamaskirane protestnike na ulici v bližini ameriškega veleposlaništva, kako kanistre s solzivcem mečejo nazaj v policiste. Protesti in tudi spopadi med demonstranti in policisti sicer potekajo že deveti dan zapored, začeli pa so se ob prvi obletnici krvavega nasilja nad protestniki med lansko vstajo proti tedanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

V torek se je na Tahrirju zbralo na desettisoče - po nekaterih podatkih več kot 300.000 - ljudi, ki so tako množično pokazali svoje nasprotovanje z ukrepom sedanjega islamističnega predsednika Mursija, potem ko si je ta prejšnji četrtek z odlokom močno razširil pristojnosti.

Shodi so potekali tudi v 27 drugih egiptovskih provincah. V največjih protestih od lanskega strmoglavljenja Mubaraka je bilo ranjenih najmanj 100 ljudi, od tega 21 v Kairu. Ponoči so nemiri potekali v več provincah ob reki Nil, med drugim je bil v Damanhurju napaden sedež Muslimanske bratovščine.