Bombni napadi so bili včasih stalnica kolumbijskih mest. Foto: EPA
Bombni napadi so bili včasih stalnica kolumbijskih mest. Foto: EPA

Gre za prvi večji napad, odkar je konec tedna predsedniški položaj prevzel Juan Manuel Sanots, ki je eksplozijo označil za teroristični napad. V eksploziji je bilo poškodvano poslopje radijske postaje Caracol Radio, vendar še ni jasno, ali je bila tarča napada prav radijska postaja, ki je kljub eksploziji še naprej oddajala program.

Poveljnik policije v Bogoti Cesar Pinzon je odgovornost za napad pripisal levičarskim upornikom iz FARC-a, ki so z bombnimi napadi že sejali strah v preteklosti, a je njihovo število upadlo, potem ko je leta 2002 oblast prevzel predsednik Alvaro Uribe, ki je ob pomoči ZDA sprožil obsežno vojaško operacijo proti upornikom in kokainskim botrom.

FARC je najstarejša levičarska uporniška skupina v Latinski Ameriki, ki pa je v zadnjem desetletju izgubila svojo moč in vpliv, saj so bili ubiti ali prijeti številni njeni poveljniki, medtem ko je njene vrste zapustilo več borcev. Kljub temu ima še vedno velik vpliv na podeželju, kjer sodeluje s tihotapci in paravojaškimi tolpami ter se financira s pomočjo trgovine s kokainom.