Eksplozija je obnovila kritike na račun varnostnih standardov v Pemexu. Foto: EPA
Eksplozija je obnovila kritike na račun varnostnih standardov v Pemexu. Foto: EPA

Po besedah mehiškega generalnega tožilca Jesusa Murilla se je v kleti stavbe kopičil plin, najverjetneje metan, eksplozijo pa je nato sprožila iskra zaradi električnega stika.

Za zdaj se še ne ve, zakaj je prišlo do kopičenja plina. Ena od možnosti je, da je plin uhajal iz jeklenk v skladišču, ki je s prizoriščem eksplozije povezano s predorom, druga možnost pa je, da je plin uhajal iz zastarelega plinovoda, ki teče skozi zgradbo. Mogoče je tudi, da se je plin kopičil iz odplak v zemlji pod zgradbo.

Iskro bi lahko sprožil električen stik iz kabla, ki so ga potegnili električarji, ko so delali v kleti stavbe.

Nekdanji ponos potrebuje spremembe
Četrtkova eksplozija je pri nekaterih vzbudila sume, da gre za sabotažo, ki bi bila lahko povezana z mafijskim nasiljem v državi, kjer so obračuni med mamilarskimi tolpami in varnostnimi silami v preteklih šestih letih zahtevali okoli 70.000 smrtnih žrtev, a je Murillo zavrnil to možnost, saj na prizorišču niso našli sledi razstreliva.

Pemex je bil nekoč ponos drugega največjega latinskoameriškega gospodarstva, vendar se energetski velikan trmasto upira spremembam, ki bi ga znova postavile med vodilne svetovne proizvajalce nafte, potem ko je proizvodnja začela upadati in je podjetje zaostalo za konkurenco ter postalo sinonim za slabo vodenje in korupcijo.

Reformiranje Pemexa bo naloga novega mehiškega predsednika Enriqua Pena Niete, ki je oblast prevzel decembra in si je v prvem letu mandata za prednostno nalogo zastavil reformo energetskega sektorja.