Protestniki proti politikam predsednika Lassa v Quitu. Foto: EPA
Protestniki proti politikam predsednika Lassa v Quitu. Foto: EPA

Potem ko so bile tam zaradi demonstracij v zadnjih dneh večkrat zaprte ceste, ob posredovanju policije pa je bilo ranjenih več deset ljudi, so zdaj večja zborovanja prepovedana.

Ekvador se spoprijema z vse višjo inflacijo, brezposelnostjo in revščino, ki se je še okrepila med pandemijo covida-19. Cene goriva so od leta 2020 močno narasle in se v primeru dizelskega goriva skoraj podvojile.

Protestniki iz vrst staroselcev, ki predstavljajo več kot milijon od skupno 17,7 milijona prebivalcev države, so se ta teden odpravili izražat nasprotovanje vladi na ulice, pridružili pa so se jim tudi študenti, delavci in drugi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru demonstracij so bile po državi zaprte ceste, vključno z avtocesto, ki vodi do prestolnice Quito. V spopadih s policijo je bilo poškodovanih najmanj 43 ljudi, 37 jih je policija pridržala. V Quitu je skoraj 1000 protestnikov skušalo podreti kovinsko ograjo, ki obkroža sedež predsednika države.

Predsednik izdal odlok, ki mu omogoča vpoklic vojske

V odziv na dogajanje, ki je osredotočeno zlasti na severne province Pichincha, Cotopaxi in Imbaburaje, je predsednik Guillermo Lasso v petek izdal odlok, ki mu na območju omogoča vpoklic oboroženih sil za vzdrževanje reda, začasno ukinitev nekaterih državljanskih pravic in razglasitev policijske ure.

"Zavezan sem obrambi našega glavnega mesta in države," je dejal v nagovoru na televiziji. "Pozval sem k dialogu in odgovor je bil več nasilja. Nobenega namena ni, da bi iskali rešitve," je dodal.

Da bi pomiril jezo protestnikov, je sicer naznanil tudi manjše povišanje mesečnega dodatka za najrevnejše v državi, pa program za zmanjšanje dolgov tistih, ki so si izposojali pri državnih bankah. Predtem se je Lasso, nekdanji bančnik, v četrtek srečal z voditelji staroselcev, da bi ublažil napetosti, a pogovori očitno niso prinesli rezultatov, še piše AFP.