Turški predsednik Erdogan je nemškega satirika osebno ovadil zaradi žalitve. Foto: EPA
Turški predsednik Erdogan je nemškega satirika osebno ovadil zaradi žalitve. Foto: EPA

Jan Böhmermann je navedbe proti turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zapisal v satirični pesmi, ki jo je predvajal 31. marca v svoji oddaji na javni televiziji ZDF. Erdogana je v pesmi med drugim obtožil, da najraje zatira manjšine, še posebej Kurde, ter da pri tem gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi.

Ovadba na podlagi nemškega zakona
Erdogan je satirika osebno ovadil zaradi žalitve, in sicer na podlagi nemškega zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih voditeljev držav, kar je sprožilo diplomatsko napetost med Berlinom in Ankaro, na koncu pa je nemška vlada privolila v kazenski pregon.

Döpfner, direktor založbe Axel Springer, je posledično objavil pismo podpore satiriku, Erdogan pa je želel s sodno prepovedjo doseči, da podpore in hvale Böhmermanna ne bi ponavljal.

Nižje sodišče je že maja Erdoganu preprečilo ukrepanje proti Döpfnerju, prizivno sodišče pa je to danes potrdilo in ocenilo, da je šlo za dopusten izraz mnenja, v skladu z nemško ustavo. Turški predsednik se lahko obrne še na zvezno ustavno sodišče, ki je najvišji sodni organ v Nemčiji.