Flamci so v preteklosti v Bruslju že večkrat protestirali in izrazili svojo zahtevo po neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Flamci so v preteklosti v Bruslju že večkrat protestirali in izrazili svojo zahtevo po neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Protesta se je udeležilo okoli 3.000 protestnikov, med njimi tudi separatisti iz italijanske Lombardije in Korzike ter nekaj Bretoncev. Po nedavnem neobvezujočem referendumu v italijanski deželi Benečiji, kjer so se volivci izrekli za samostojnost, je nato še desničarska Severna liga napovedala referendum o neodvisnosti Lombardije.

Med zbrano tisočglavo množico v Bruslju je bilo daleč največ Flamcev. Zbrani so pod geslom 'Evropa, glasovali bomo za samoodločbo' hodili od bližine sedeža Evropske komisije do stavbe Evropskega parlamenta.

Katalonci, ki so bili oviti v regionalno rdeče-rumeno barvo, so v katalonščini vzklikali "neodvisnost". Špansko ustavno sodišče je namreč pred dnevi razsodilo, da je lanski dogovor katalonskih poslancev o izvedbi referenduma o neodvisnosti v nasprotju z ustavo iz leta 1978, ki prav tako prepoveduje enostranski razpis referenduma o samoodločbi. Kljub temu pa politično vodstvo Katalonije vztraja pri načrtih za izvedbo referenduma o neodvisnosti regije.

Proteste je organizirala Mednarodna komisija za evropske državljane, v katero so vključena glavna separatistična gibanja v Evropi.