Putin je Angelo Merkel sprejel s šopkom rož. Foto: Reuters
Putin je Angelo Merkel sprejel s šopkom rož. Foto: Reuters

"Z našega vidika ni sprejemljiva obsodba, po kateri je zaprt v kazenski koloniji in ki je nastala na podlagi prejšnje odločitve, ki jo je Evropsko sodišče za človekove pravice označilo za nezakonito," je dejala Merklova, ki se mudi v Moskvi zadnjič v vlogi kanclerke - po nemških parlamentarnih volitvah jeseni se namreč umika iz politike.

Pred ruskim predsednikom je znova zahtevala osvoboditev Navalnega in dala jasno vedeti, da bodo še naprej spremljali zadevo.

Putin, ki je kanclerko sprejel s šopkom rož, je očitke zavrnil. "Rad bi poudaril, da ga niso obsodili za njegova politična dejanja, ampak ker je kršil določena pravila," je dejal. "Prosim, spoštujte to," je dodal o odločitvi sodišč.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pojasnil je, da imajo vsi državljani Rusije pravico izraziti svoje mnenje, vendar znotraj okvirov zakona. "Rusija je svojo potrebo po revoluciji izčrpala," je poudaril.

Navalni velja za ostrega kritika Putina. Pred letom dni je po zastrupitvi na letu iz Tomska v Moskvo padel v komo. Na zdravljenje so ga nato prepeljali v Berlin. Kasneje se je izkazalo, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok, za napad pa Navalni krivi Kremelj. Tam vsakršno vpletenost zanikajo. Ko se je 45-letnik januarja letos vrnil v Rusijo, so ga na podlagi starih obtožb aretirali in nato obsodili na zaporno kazen v kazenski koloniji.

Kanclerka podpira dialog z Rusijo

Merklova je danes izpostavila tudi razmere na vzhodu Ukrajine in da poudarila, da bi morali nadaljevati mirovni proces. "Tudi če napredek ni tako hiter, kot smo pričakovali," je povedala kanclerka, ki bo v nedeljo odpotovala v Kijev, kjer se bo srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Merklova je sicer že pred začetkom pogovorov s Putinom poudarila, da morata državi kljub sporom ohraniti dialog. "Čeprav imamo globoke spore, govorimo drug z drugim in tako bi moralo ostati," je dejala.

Putin pa je izrazil prepričanje, da bodo pogovori vsebinski in da ne gre le za poslovilno srečanje. Ob tem je dodal, da se bosta osredotočila predvsem na gospodarstvo. "Nemčija ostaja ena najpomembnejših partneric za nas, tako v Evropi kot v svetu," je povedal.

Voditelja sta se na današnjem srečanju pogovarjala še o situaciji v Afganistanu po vrnitvi talibanov na oblast, pa tudi o položaju v Belorusiji. Prav tako naj bi se posvetila plinovodu Severni tok 2, ki je tik pred dokončanjem in ki povzroča nejevoljo med nemškimi zavezniki, zlasti Balti, Poljaki in Američani.

Angela Merkel je bila v Moskvi zadnjič januarja 2020. Njen tokratni obisk pa je namenjen tudi zaznamovanju 80. obletnice napada nacistične Nemčije na takratno Sovjetsko zvezo.

Navalni Zahod poziva, naj ukrepa zoper korupcijo

Aleksej Navalni je v pismu iz zapora Zahod pozval, naj boj proti svetovni korupciji uvrsti med prednostne naloge, češ da prav korupcija stoji za glavnimi svetovnimi krizami. Poziv je vključil v prispevek, ki ga ob prvi obletnici napada nanj objavilo več zahodnih časnikov.

Navalni, ki je svojo politično kariero zgradil na razkrivanju korupcije v Rusiji, je zapisal, da vprašanje korupcije že dolgo ni več le problem avtoritarnih držav in da je zdaj eden glavnih vzrokov za globalne izzive, s katerimi se sooča Zahod.

Zahodne države je pozval, naj avtoritarne voditelje na mednarodnih srečanjih na korupcijo opomnijo kljub temu, da je to "zelo nerodno". Opozoril je, da zahodni finančni sistemi olajšujejo korupcijo v avtoritarnih režimih.

Ob obletnici napada sta Velika Britanija in ZDA uvedli nove sankcije proti več ruskim državljanom. Vsi so zaposleni pri ruski obveščevalni službi FSB, očitajo pa jim načrtovanje in izvedbo napada na Navalnega. V okviru sankcij jim bodo zamrznili sredstva in prepovedali potovanje.