Avstrijski kancler Nehammer. Foto: EPA
Avstrijski kancler Nehammer. Foto: EPA

"Trenutno smo soočeni z vojno v Evropi, na katero ni nihče računal. Doživeli smo invazijo v državi. Prav zato je pomembno, da se Evropa jasno izreče, da države iz regije pripadajo Evropi in Uniji," je po srečanju s srbsko premierko Ano Brnabić povedal avstrijski kancler.

Avstrija se po njegovih besedah vidi kot most med Srbijo kot tudi drugimi državami Zahodnega Balkana in Evropsko unijo ter ima interes, da se pristopni proces na Zahodnem Balkanu pospeši.

Unija po mnenju Avstrije namreč ne bo popolna, dokler se ji ne pridružijo države Zahodnega Balkana. "Te za Evropo pomembne regije v našem neposrednem sosedstvu ne smemo prepustiti drugim akterjem, kot je Rusija, in ne bomo dovolili njene destabilizacije," je Nehammer izjavil za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

Srbija ostaja steber stabilnosti v regiji, je dejala premierka Srbije Ana Brnabić. Foto: EPA
Srbija ostaja steber stabilnosti v regiji, je dejala premierka Srbije Ana Brnabić. Foto: EPA

Avstrija ima kot soseda regije po Nehammerjevih besedah največji interes za stabilnost Srbije in njen gospodarski razvoj. Obenem je spomnil, da je Avstrija najpomembnejši trgovinski partner Srbije, kjer je več kot 400 avstrijskih podjetij omogočilo 22.000 delovnih mest.

To je izpostavila tudi Ana Brnabić. Avstrijska podjetja so v Srbijo po njenih besedah doslej vložila 2,5 milijarde evrov. Trgovinska menjava med državama se je lani v primerjavi z letom prej povečala za 28 odstotkov in je znašala 1,36 milijarde evrov.

Nehammer in Ana Brnabić sta se pogovarjala tudi o vojni v Ukrajini. "Jasno sem povedala, da bo Srbija na Zahodnem Balkanu še naprej igrala vlogo ene od držav, ki so steber stabilnosti, da bomo še naprej izvoznik miru in stabilnosti in da ne bomo dovolili, da se nestabilnost ali kriza prelije v ta del Evrope," je sporočila srbska premierka. "Moramo braniti in bomo branili stabilnost, EU pa lahko popolnoma računa na Srbijo," je dodala.

Srbija se sicer ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji, ki je njena tradicionalna zaveznica, čeprav je v Generalni skupščini ZN-a glasovala za resolucijo, v kateri so obsodili ruski napad na Ukrajino.

Nehammer se bo v Beogradu srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. V petek bo obiskal še Sarajevo in Prištino, glavne teme pogovorov pa bodo evropska perspektiva in aktualna vprašanja, kot je vojna v Ukrajini.