Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstrijsko finančno ministrstvo je v okviru korupcijske preiskave oziroma notranje revizije ugotovilo, da je finančno ministrstvo raziskovalki javnega mnenja Sabine Beinschab naročilo izvedbo študije za skoraj 35.000 evrov, iz nepojasnjenih razlogov pa so ji plačali skoraj 156.000 evrov.

Nepravilnosti so ugotovili tudi pri naročanju oglasov v časniku Österreich.

Sum prirejanja javnomnenjskih raziskav

Nekdanji kancler Sebastian Kurz in njegovi tesni sodelavci so del preiskave zaradi suma, da naj bi z davkoplačevalskim denarjem plačevali prirejene javnomnenjske raziskave.

To naj bi počeli z namenom, da bi Kurzevega predhodnika na čelu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in s tem Kurzu tlakovali pot na čelo stranke in tudi avstrijske vlade. Malverzacijo naj bi izvajali ravno prek finančnega ministrstva.

Nenaden umik Kurza iz politike

Kurz je oktobra po izbruhu afere najprej odstopil s kanclerskega položaja, na začetku decembra pa se je popolnoma umaknil iz politike. Kot je dejal, se želi posvetiti svoji družini.

S položaja je odstopil tudi finančni minister Gernot Blümel. Nobeden od njiju se na današnje razkritje še ni odzval. Sta pa pred tem večkrat zanikala vse očitke.

V ÖVP-ju so medtem poudarili, da je notranja revizija ugotovila, da Kurz ni bil vpleten v nepravilnosti.

V opozicijskih socialdemokratih (SPÖ), svobodnjakih (FPÖ) in Neosu pa so poudarili, da so ugotovitve močno obremenilne tako za Kurza kot tudi Blümla.