Litva v odgovor na incident že krepi varovanje na meji. Foto: Reuters
Litva v odgovor na incident že krepi varovanje na meji. Foto: Reuters

"Pripadniki posebnih enot so ozemlje Litve zapustili po nekaj minutah, potem ko so jim litovski obmejni organi večkrat dejali, da so vstopili nezakonito," je povedal tiskovni predstavnik litovske mejne straže Rokas Pukinskas.

Litva, članica EU-ja, Belorusijo obtožuje, da je dala namerno pripeljati iraške prebežnike v Minsk, od koder jih je nato sprepeljala čez mejo, da bi tam zaprosili za azil. Šlo naj bi za povračilne ukrepe zaradi sankcij, ki jih je EU uvedel proti nekdanji sovjetski republiki.

Do zdaj naj bi letos v Litvo nezakonito vstopilo skupno 4124 prebežnikov, večinoma julija, a samo 14 med 5. in 16. avgustom, ko je Litva začela zavračati prebežnike, ki so v državo vstopali iz Belorusije.

Letos naj bi v Litvo nezakonito vstopilo skupno 4124 prebežnikov. Foto: Reuters
Letos naj bi v Litvo nezakonito vstopilo skupno 4124 prebežnikov. Foto: Reuters

Posnetek današnjega incidenta blizu vasi Dieveniskes, ki ga je objavila Vilna, kaže skupino prebežnikov, ki se prek visoke trave bližajo nadzoru na litovski meji, za njimi pa stojijo beloruski specialci v polni opremi.

"Ženske spusti čez, moških pa ne," reče litovski mejni policist kolegu, tik preden se začne prerivanje, ko skušajo tudi preostali prebežniki zaobiti patruljo. Na posnetku se nato vidijo beloruski specialci, kako prečkajo jarek, ki zaznamuje mejo.

Litva bo okrepila varovanje

Litva bo v odziv na incident okrepila varovanje na meji, je napovedalo notranje ministrstvo.

Belorusija je medtem objavila posnetek, posnet z njene strani, na kateri ni videti beloruskih specialcev. "Litovski mejni policisti so nasilno potisnili prebežnike v Belorusijo," so sporočili in dodali, da je bila v skupini teh prebežnikov tudi nosečnica.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sporočil, da njegova država zaradi sankcij, ki jih je proti njim naložil EU, ne misli več omejevati begunskega vala v Unijo.