Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Foto: EPA
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Foto: EPA

"Z napotitvijo vojakov brez primere na mejo z Ukrajino in zahtevami, ki spominjajo na hladno vojno, Rusija postavlja pod vprašaj temeljna načela evropske mirovne ureditve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila Annalena Baerbock.

Pred odprtjem tridnevne 58. varnostne konference, vodilnega svetovnega foruma o svetovni varnostni politiki, ki se je danes začela v Münchnu, je poudarila, da mora Moskva pokazati "resne korake v smeri sproščanja napetosti".

Izrazila je obžalovanje, da se Rusija ne bo udeležila konference, ki ponuja priložnost za "razpravo o tem, kako se lahko še vedno zoperstavimo logiki groženj nasilja in vojaškega zaostrovanja z logiko dialoga".

"Že drobni koraki k miru so boljši od velikih korakov proti vojni. Potrebujemo pa tudi resne korake k sproščanju napetosti iz Rusije," je dejala. "Izjave o pripravljenosti na pogovor morajo biti podprte z resničnimi ponudbami za pogovor. Izjave o umiku vojakov morajo biti podprte s preverljivimi umiki vojakov," je dodala.

Po več kot 10 letih brez ruskih politikov

Moskva je zavrnila udeležbo na konferenci v Münchnu, na kateri bo do nedelje v ospredju zaostrovanje na rusko-ukrajinski meji in na kateri pričakujejo več kot 30 voditeljev držav in vlad, več kot 60 obrambnih in zunanjih ministrov ter predstavnike več mednarodnih organizacij. Iz Slovenije se bodo konference udeležili predsednik republike Borut Pahor, zunanji minister Anže Logar in obrambni minister Matej Tonin.

Teme so varnostne razmere v Afganistanu, Severni Afriki, pričakovati pa je, da bo večji del pogovorov namenjen napetostim med Rusijo in Ukrajino.

V München prihaja tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Letos mineva 15 let od govora ruskega predsednika Vladimirja Putina na konferenci, v katerem je napovedal okrepitev politike nasprotovanja širitvi Nata. "Širitev Nata ni povezana z modernizacijo zavezništva. Nasprotno, predstavlja resno provokacijo, ki zmanjšuje raven zaupanja," je leta 2007 dejal Putin.

Konferenca poteka v hotelu Bayerischer Hof. Foto: EPA
Konferenca poteka v hotelu Bayerischer Hof. Foto: EPA

Macron pozval h koncu obstreljevanja

Medtem je francoski predsednik Emmanuel Macron pozval h končanju obstreljevanja na razmejitveni črti na vzhodu Ukrajine, kjer se razmere v zadnjih dneh znova nevarno zaostrujejo. "Razmere v Donbasu v zadnjih urah so zelo skrb vzbujajoče. Očitno je bilo že veliko žrtev," je dejal Macron.

Pri tem je pozval k ustavitvi vojaških dejanj in hitri deeskalaciji ter nadaljevanju "konstruktivnih pogajanj", poroča AFP.

Macron, ki se je ta mesec v Moskvi srečal s Putinom, je opozoril, da "ruski vojaški pritisk na Ukrajino ne slabi" kljub napovedim Moskve, da umika vojake z meje. Kot je dejal, želi videti "konkretne" korake oziroma da Putin dokaže, da je pripravljen na deeskalacijo krize.

Ameriška podpredsednica Kamala Harris ob prihodu v München. Foto: EPA
Ameriška podpredsednica Kamala Harris ob prihodu v München. Foto: EPA

Konferenca letos z manj gosti

Münchenska varnostna konferenca se je z leti uveljavila kot najbolj priznana konferenca te vrste na svetu, udeležiti pa se je želijo številni voditelji, strokovnjaki, politiki. Letos bo potekala z manj gosti, brez družabnih dogodkov, a bo omogočila številna skupinska in dvostranska srečanja v času, ko še vedno obstaja grožnja miru med Rusijo in Ukrajino.

Vsa leta se je množično udeležujejo ameriški politiki, letos bodo v Münchnu zunanji minister Antony Blinken, podpredsednica Kamala Harris in močna delegacija ameriškega kongresa.

Dolgoletni predsednik Münchenske varnostne konference, veleposlanik Wolfgang Ischinger, ki letošnjo konferenco organizira zadnjič, je pred njo pojasnil, da se je med ljudmi po dveh letih pandemije in ob naraščajočem številu kriz razvila kolektivna nemoč, tudi Evropska unija pa mora ta občutek nemoči premagati, se mu upreti in tudi temu je letos namenjena varnostna konferenca.

V Müchen prihajajo voditelji številnih organizacij, Združenih narodov Antonio Guterres, Nata Jens Stoltenberg, nemško delegacijo bo vodil kancler Olaf Scholz. Danes se bodo na različnih okroglih mizah udeleženci posvetili svetovnim izzivom, v soboto po fokus na varnostnih razmerah, predvsem na rusko-ukrajinskih zaostrovanjih, v nedeljo bodo govorili o prihodnosti Evropske unije. Tri vabljene slovenske politike poleg udeležbe na okroglih mizah čakajo tudi številna dvostranska srečanja.

Na Münchenski varnostni konferenci predvsem o Ukrajini