Raziskave kažejo, da so tisti, ki delajo od doma, produktivnejši in srečnejši. Foto: Reuters
Raziskave kažejo, da so tisti, ki delajo od doma, produktivnejši in srečnejši. Foto: Reuters

Nemško ministrstvo za delo načrtuje pobudo, s katero bi prisilili nemška podjetja, da bodisi omogočijo svojim zaposlenim delo od doma ali pa utemeljijo, zakaj to ni mogoče.

"Digitalizacija spreminja odnose moči. Moramo zagotoviti, da imajo delavci koristi od teh sprememb," je v intervjuju za revijo Spiegel povedal sekretar ministrstva Björn Böhning.

V Nemčiji lani rekordno nizka brezposelnost

Lani je bilo v Nemčiji najnižje število nezaposlenih po združitvi Nemčij leta 1991, kažejo številke zvezne agencije za delo. Padlo je tudi število tistih na socialni podpori.

Raziskava Inštituta za ekonomske raziskave (DIW) iz leta 2016 je ugotovila, da 39 odstotkov nemških delodajalcev omogoča svojim zaposlenim delo od doma, kar je za 30 odstotkov več kot leta 2012.

A zaposleni to možnost izkoriščajo zgolj "občasno".

Mnoge koristi dela od doma

Mnogi delodajalci, ki svojim zaposlenim ne omogočajo možnosti dela od doma, kot razlog navajajo interno komunikacijo, zaradi katere potrebujejo zaposlene v pisarni. Eden od pomislekov je bila tudi IT-varnost in zaščita podatkov.

Več raziskav je odkrilo, da ljudje, ki delajo od doma, običajno delajo dlje in se od dela težje odklopijo. Tisti, ki delajo od doma, so običajno produktivnejši in bolj zadovoljni s svojimi službami.