Foto: EPA
Foto: EPA

Borrell je potrditev sankcij sporočil po izrednem zasedanju zunanjih ministrov članic EU-ja, ki so se sešli zaradi ruskega priznanja separatističnih pokrajin na vzhodu Ukrajine. Čeprav naj bi nekatere članice zagovarjale manj obsežen odziv EU-ja, pa je bil sveženj sankcij sprejet soglasno.

Kot je dejal, na kazenskem sezamu sankcioniranih posameznikov ni Putina. Vselej je vprašanje, kako stopnjevati odziv, vselej je treba premisliti o pravem ravnotežju in potrebi po rezervi, je pojasnil.

Sveženj vključuje sankcije za posameznike, tudi ruske poslance, in pravne osebe, ki spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, nanašajo se pa na gospodarske odnose med Luganskom in Doneckom ter EU-jem in na zmožnost dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov, je povzel Borrell. Sveženj po njegovih besedah vključuje tudi odločitev Nemčije, da ustavi projekt Severnega toka 2.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila odločitev o sankcijah in napovedala, da jih bodo hitro dorekli. Sankcije naj bi bile po neuradnih napovedih uveljavljene najpozneje v 48 urah.

Sankcije vključujejo ruske banke, ki financirajo rusko vojsko in prispevajo k destabilizaciji. Poleg tega se prepoveduje trgovina med Luganskom in Doneckom ter EU-jem, kot v primeru Krima po njegovi priključitvi Rusiji leta 2014, je povedala predsednica komisije. Sankcije po njenih besedah tudi omejujejo zmožnost dostopa ruskih oblasti na evropske kapitalske in finančne trge.

"Kremlju bomo čim bolj otežili izvajanje agresivne politike," je poudarila von der Leyen.

Današnje ukrepanje EU-ja je po besedah predsednice Evropske komisije odziv na rusko agresivno vedenje. Če bo Rusija še naprej zaostrovala krizo, ki jo je ustvarila, je Unija po njenih besedah pripravljena na nadaljnje enotno in hitro ukrepanje.

Severni tok 2 ustavljen

Nemčija se je na rusko priznanje samooklicanih republik Doneck in Lugansk že pred razglasitvijo sankcij EU-ja odzvala z začasno zamrznitvijo projekta plinovoda Severni tok 2.

Nemški kancler Olaf Scholz je nemškega regulatorja zaprosil za začasno ustavitev postopka pregleda za plinovoda. Dejal je, da je zaprosil ministrstvo za gospodarstvo, naj umakne obstoječe poročilo o analizi zanesljivosti oskrbe pri nemški zvezni agenciji za omrežja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Plinovod Severni tok 2 je sicer že končan, a še ne obratuje. Foto: EPA
Plinovod Severni tok 2 je sicer že končan, a še ne obratuje. Foto: EPA

"To se sicer sliši tehnično, vendar je to nujen administrativni korak, da plinovoda zdaj ni mogoče certificirati," je povedal Scholz in poudaril, da brez tega certifikata Severni tok 2 ne more začeti delovati.

Pristojni oddelek gospodarskega ministrstva bo izvedel novo oceno zanesljivosti oskrbe ob upoštevanju, "kaj se je spremenilo v preteklih dneh", je dejal kancler. "V tej fazi je zdaj pomembno poleg prvih sankcij preprečiti nadaljnje stopnjevanje in s tem novo katastrofo. V to so usmerjena vsa naša diplomatska prizadevanja," je pojasnil Scholz.

Plinovod, po katerem bo iz Rusije v Nemčijo tekel ruski plin, je sicer že končan, a še ne deluje, saj čaka na odobritev Nemčije. Zaradi pravnih razlogov projekt blokira nemški regulator na področju energetike BNetzA.

Putin je po besedah Scholza zagrešil "resno kršitev mednarodnega prava" s tem, ko je priznal dve separatistični ozemlji v Ukrajini ter poteptal Ustanovno listino ZN-a in mirovni dogovor iz Minska.

Na to se je že odzval nekdanji ruski predsednik in trenutno podpredsednik ruskega nacionalnega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev, ki je tvitnil: "Dobrodošli v novem svetu, v katerem bodo Evropejci kmalu za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina plačevali 2000 evrov."

Zahod nemudoma sprejel sankcije proti Rusiji

ZDA z blokado dostopa do zahodnih finančnih trgov

Ameriški predsednik Joe Biden je v nagovoru iz Bele hiše sporočil, da ZDA v odgovor na zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine zaradi dejanj Rusije uvajajo nove sankcije, ki bodo daljnosežnejše od tistih leta 2014, ko si je Rusija prisvojila ukrajinski polotok Krim. Med drugim je naznanil blokado dostopa Rusije do zahodnih finančnih trgov.

Biden je napovedal sankcije proti dvema ruskima finančnima ustanovama oziroma bankama ter sankcije na ruski državni dolg. To pomeni blokado ruskega dostopa do mednarodnih finančnih trgov in to, da Rusija ne bo več mogla izdajati oziroma financirati svojega dolga. Sankcije bodo ZDA uvedle tudi proti pripadnikom ruske elite in njihovim družinam.

Ameriški predsednik Biden je že uvedel sankcije proti vsem, ki bodo v Donecku in Lugansku opravljali kakršne koli transakcije. Foto: EPA
Ameriški predsednik Biden je že uvedel sankcije proti vsem, ki bodo v Donecku in Lugansku opravljali kakršne koli transakcije. Foto: EPA

Biden pri tem ni omenil, ali bodo sankcije uvedli tudi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Kot sem obljubil, plinovod Severni tok 2 ne gre naprej," je še dejal in dodal, da imajo ZDA pripravljenih še več ukrepov. Rusko priznanje neodvisnosti republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je Biden označil za "brezobzirno kršitev mednarodnega prava".

Neimenovani visoki ameriški uradnik se sicer za francosko tiskovno agencijo AFP ni želel opredeliti, ali Putinov ukaz ruskim oboroženim silam, naj v Donbasu "vzdržujejo mir", za Zahod pomeni dejansko invazijo, ki bi sprožila veliko širše in strožje zahodne sankcije proti Moskvi.

Za ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna rusko priznanje separatističnih območij predstavlja znak, da Putina diplomacija ne zanima. Za Blinkna je priznanje neodvisnosti ozemelj v neposrednem nasprotju z zatrjevano zavezanostjo Rusije diplomaciji in jasen napad na suverenost Ukrajine.

ZDA so sicer v ponedeljek iz varnostnih razlogov poslale vse svoje diplomate iz Ukrajine na Poljsko.

Lavrov: Navajeni smo, da Zahod sprejema sankcije

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je glede grožnje z novimi sankcijami dejal, da bi jih Zahod sprejel ne glede na dogodke, odziv na rusko priznanje separatističnih ukrajinskih pokrajin pa je označil za predvidljivega.

"Naši evropski, ameriški in britanski kolegi se ne bodo ustavili in pomirili, dokler ne bodo izčrpali vseh njihovih možnosti za tako imenovano 'kaznovanje Rusije'." Na njihove sankcije so že "navajeni", je dejal in dodal, da jih bo Zahod sprejel z razlogom ali brez njega.

Scholz: Nemčija ustavlja Severni tok 2