Martin Bashir je nedavno iz zdravstvenih razlogov zapustil BBC. Foto: AP
Martin Bashir je nedavno iz zdravstvenih razlogov zapustil BBC. Foto: AP

V pogovoru za The Sunday Times je izrazil svoje prepričanje, da njegova dejanja niso škodovala Diani. Dejal je, da mu je žal za princesina sinova Williama in Harryja, hkrati pa zavrnil trditve princa Williama, da je s svojimi dejanji podžgal princesino preganjavico. Po njegovih besedah sta si bila z Diano blizu, imel jo je rad.

"Kar se tiče intervjuja, je bilo narejeno, kot je želela, od tega, kdaj je želela o tem obvestiti palačo, do časa predvajanja in njegove vsebine," je zatrdil. Glede kazanja ponarejenih bančnih dokumentov princesinemu bratu Charlesu Spencerju je dejal, da to sicer obžaluje in da je bila to napaka, a hkrati dodal, da "to ni imelo nobene teže. Ne za Diano ne za intervju."

Sorodna novica Uradno: Martin Bashir je do intervjuja s princeso Diano prišel s prevaro, BBC se opravičuje

Kot smo poročali, je preiskava pokazala, da je do takrat popolnoma neznanemu Bashirju leta 1995 s prevaro uspelo priti do intervjuja s priljubljeno princeso. Afera je v zadnjih dneh zatresla britanski medijski prostor.

"Razumem namero Charlesa Spencerja, toda to, da želi krivdo za tragedijo, težaven odnos med kraljevo družino in mediji v celoti prenesti na moja ramena, je malce nerazumno. Razmišljanje, da sem samo jaz odgovoren, je nerazumno in nepošteno," je v intervjuju še dejal diskreditirani novinar, ki se je nedavno zaradi zdravstvenih razlogov poslovil z BBC-ja.

Na vprašanje, ali si lahko odpusti, kar je storil, je dejal, da je to težko vprašanje, saj je "bila to velika napaka. Upam, da mi bodo ljudje dali priložnost, da jim pokažem, da se kesam zaradi tega, kar se je zgodilo."

Kot je dejal, so na začetku 90. let krožile različne zgodbe, tudi o tajno posnetih telefonskih klicih, a da sam ni bil vir za nobeno od teh zgodb.

Ob tem je še zatrdil, da princesa Diana ni nikoli obžalovala intervjuja z njim in da sta ostala prijatelja tudi po predvajanju pogovora. Princesa je celo obiskala njegovo ženo v porodnišnici na dan rojstva njunega tretjega otroka, je še dejal.

Novinarka The Sunday Timesa Rosamund Urwin, ki je naredila intervju z Bashirjem, je dejala, da se je zdel kot strt možakar, a da se ji je zdelo, da je dober igralec, poroča BBC.

BBC pretresa afera iz leta 1995. Foto: EPA
BBC pretresa afera iz leta 1995. Foto: EPA

Po razkritju odstopil tudi Lord Hall, nekdanji prvi mož BBC-ja

Lord Hall, ki je leta 1996 kot vodja BBC Newsa vodil prvo preiskavo glede dogajanja v povezavi z intervjujem, je v petek podal svoj odstop s položaja predsednika upravnega odbora Narodne galerije. Lord Hall je bil pozneje, ko se je Bashir po večletnem delu v drugih medijih leta 2016 vrnil na britanski javni medij kot član verskega uredništva, kasneje pa je postal tudi njegov urednik, generalni direktor BBC-ja.

Predsednik odbora za digitalnost, kulturo, medije in šport v britanskem spodnjem domu Julian Knight je, kot poroča BBC, zdajšnjega direktorja BBC-ja Tima Davieja pozval, naj pojasni, kako je Bashir leta 2016 znova postal član BBC-jeve ekipe. Na BBC-ju so zavrnili očitke glede ponovne zaposlitve Bashirja rekoč, da je dobil službo po zahtevnem izbirnem postopku.

Prva preiskava leta 1996 načrtno površna

BBC je novo preiskavo sprožil konec lanskega leta, ko je Charles Spencer javno oznanil, da je Bashir (in z njim BBC) do intervjuja prišel s prevaro, in zanjo zadolžil enega najuglednejših Britancev, nekdanjega najvišjega sodnika v Združenem kraljestvu, Johna Dysona. Ta je ugotovil, da ni bilo sporno zgolj ravnanje danes 58-letnega novinarja, ampak tudi urednikov na enem najuglednejših javnih medijev na svetu.

Na BBC-ju so leto po intervjuju sicer sprožili preiskavo, ki jo je vodil direktor novic Tony Hall, a je bila ta načrtno površna, še kaže poročilo. BBC je v odzivu na poročilo priznal, da so bila ravnanja hiše "daleč od visokih standardov integritete in transparentnosti, ki so sicer njen zaščitni znak", in se javno opravičil Buckinghamski palači, Charlesu Spencerju ter princu Charlesu in njegovima sinovoma.