Zaev (desno) je Ciprasa označil za
Zaev (desno) je Ciprasa označil za "tesnega prijatelja". Foto: Reuters

Z nedavno spremembo imena nekdanje jugoslovanske republike v Severno Makedonijo v okviru prespanskega sporazuma sta državi končali skoraj 30-letni spor in zdaj izboljšujeta odnose.

S Ciprasom, ki je svoj obisk označil za "zgodovinskega", je Severno Makedonijo obiskalo deset ministrov in več kot 100 podjetnikov.

Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je ob sliki s Ciprasom zapisal, da čaka "prijateljski državi" "srečnejša prihodnost", poroča BBC. Premierja sta podpisala več sporazumov, med drugim o sodelovanju na področju prometa in obrambe, pri katerem so se Atene in Skopje dogovorili, da bo Grčija z letali iz Soluna nadzorovala makedonski zračni prostor.

Nato sta imela skupno novinarsko konferenco. Na njej je Zaev Ciprasa označil za "tesnega, osebnega prijatelja".

"Sem smo prišli, da bi našli rešitev, da bi gradili mostove namesto zidov," pa je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia povedal Cipras. Poudaril je, da je zdaj treba pohiteti, saj so zapravili tri desetletja.

Cipras na »zgodovinskem« obisku v Severni Makedoniji

Himn niso zaigrali

Ob prihodu grškega premierja pred poslopje makedonske vlade sicer niso zaigrali himn držav, kot je običajno ob uradnih obiskih. Ob tem so se pojavila vprašanja, ali so to storili zato, ker je v besedilu makedonske himne še staro ime države. A so v makedonskem protokolu pojasnili, da so se za to odločili zaradi zamude Ciprasovega letala, da bi lahko sledili predvidenemu programu obiska, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sporazum z Grčijo bo prinesel velike gospodarske koristi, je napovedal Zaev. Državi bosta odprli drugi mejni prehod, oblikovan pa je tudi skupen odbor strokovnjakov, ki bodo preverili morebitne predsodke v šolskih učbenikih. Ti po Ciprasovih besedah skrbijo "precejšen del grškega ljudstva".

Javnomnenjska anketa v Grčiji iz prejšnjega meseca kaže, da se 73 odstotkov Grkov "verjetno ne strinja" s sporazumom s Severno Makedonijo.

Oba premierja sta zaradi sporazuma doživljala pritiske domače opozicije. Zaeva kritizirata tako konservativna opozicija kot predsednik Gjorge Ivanov.

V skladu s sporazumom o spremembi imena Severne Makedonije se je Grčija zavezala h koncu blokade približevanja severne sosede zvezi Nato in EU-ju.

Grčija je dolga leta obtoževala Severno Makedonijo, da si želi prisvojiti dediščino grškega vojskovodje Aleksandra Velikega in da ima ozemeljske težnje po severni grški pokrajini Makedonija.