Vodji varnostnih služb sta v soboto prvič skupaj javno nastopila na festivalu FT Weekend. Foto: Reuters
Vodji varnostnih služb sta v soboto prvič skupaj javno nastopila na festivalu FT Weekend. Foto: Reuters

Richard Moore in William Burns sta v prvem skupnem članku, objavljenem v Financial Timesu, zapisala, da sta opazila, da se bliža vojna v Ukrajini in sta na to opozorila mednarodno skupnost, deloma tudi z razkritjem nekaterih tajnih podatkov, da bi pomagala Kijevu.

"Nobenega dvoma ni, da je mednarodni svetovni red – uravnotežen sistem, ki omogoča relativni mir in stabilnost ter rast življenjskega standarda, priložnosti in blaginje – ogrožen na način, kot ga nismo videli od hladne vojne," sta zapisala in dodala, da je uspešen boj proti tem tveganjem temelj posebnega odnosa med Združenim kraljestvom in ZDA. Ena od teh groženj je po njunih navedbah vojna v Ukrajini, navaja BBC.

Vodji obveščevalnih služb obeh držav sta v soboto tudi prvič skupaj javno nastopila na festivalu FT Weekend v londonskem Kenwood Housu. Direktor Cie je občinstvu pojasnil, da je nedavni ukrajinski napad na rusko ozemlje pri Kursku "pomembna taktična zmaga", vendar ni znamenj, da bi se moč ruskega predsednika Vladimirja Putina zmanjševala.

Rusija naj bi 2022 razmišljala o uporabi jedrskega orožja

Ukrajina vseskozi poziva Zahod, naj ji zagotovi več orožja in odpravi omejitve za njegovo uporabo v Rusiji. Omejitve naj bi bile v veljavi zaradi strahu pred morebitnim odzivom Moskve. Vendar oba menita, da to ne bi smelo odvrniti podpore Ukrajini.

Burns je razkril, da je konec leta 2022 obstajala "resnična nevarnost", da bi Rusija zaradi neuspehov na bojišču uporabila taktično jedrsko orožje. Cia je nato ruskim uradnikom posredovala opozorila glede posledic uporabe jedrskega orožja.

Vodja MI6 Moore je na vprašanje o očitno povečani pripravljenosti ruskih obveščevalnih služb za izvajanje tajnih operacij, kot so sabotaže v Evropi, dejal, da uporaba kriminalcev za izvajanje napadov kaže na določeno stopnjo obupa. "Ruske obveščevalne službe so v nekaterih svojih dejanjih nekoliko podivjale," je dejal.

Pojasnila sta, da sodelujeta pri preprečevanju nepremišljenih sabotaž po Evropi, ki jih izvaja ruska obveščevalna služba, ki tudi "cinično uporablja tehnologije za širjenje laži in dezinformacij".

Vzpon Kitajske je izziv stoletja

Vzpon Kitajske pa vidita kot glavni obveščevalni in geopolitični izziv stoletja, zato sta že reorganizirala delo obveščevalnih služb, "da odraža to prednostno nalogo".

Pojasnila sta tudi, da si močno prizadevata za omejitev in umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu ter za zagotovitev premirja in dogovor o talcih.

Burns je na dogodku FT-ja še nakazal, da bo morda v prihodnjih dneh na voljo podrobnejši predlog za prekinitev spopadov v Gazi. "To je navsezadnje vprašanje politične volje," je dejal in dodal, da "močno" upa, da bodo voditelji obeh strani sklenili dogovor.