Politični vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik na zborovanju
Politični vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik na zborovanju "vsesrbske skupščine" v Beogradu 8. junija letos. Foto: AP

"Republika Srbska ni nikoli oporekala suverenosti in ozemeljski celovitosti BiH-a v skladu z daytonskim sporazumom in odcepitev ni bila nikoli naša politika," je v sredo na družbenem omrežju X zapisal predsednik Republike Srbske in vodja največje stranke Srbov v BiH-u, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD).

Dodik je ob tem še poudaril, da ima Republika Srbska po daytonskem sporazumu pravico do političnega boja za svoj status. "BiH je zveza dveh enakopravnih entitet in treh konstitutivnih narodov, zato je spodbudno stališče gospoda Burnsa, da odgovornost za delovanje države nosijo vse etnične skupnosti," je dodal.

Direktor Cie William Burns se je med obiskom v Sarajevu srečal z direktorjem obveščevalno-varnostne agencije BiH-a (SOA) Almirom Džuvom, člani predsedstva BiH-a in zunanjim ministrom BiH-a Elmedinom Konakovićem. Tema pogovorov so bile po poročanju tamkajšnjih medijev, ki navajajo neimenovanega uradnika ameriške vlade, tudi Dodikove napovedi o odcepitvi.

Burns je po Sarajevu po pisanju portala srbskega časopisa Danas že v torek zvečer odpotoval v Beograd, kjer se je sestal z direktorjem srbske varnostno-obveščevalne agencije (Bia) Vladimirjem Orlićem.

Burnsov obisk v Sarajevu in Beogradu analitiki v BiH-u pripisujejo vplivu Kremlja v regiji in odcepitvenim težnjam proruskih politikov iz Republike Srbske.

"Prepričan sem, da gre za resno težavo, ker direktor Cie redko odhaja na takšne misije in to javno objavlja. Domnevam, da je eden od razlogov rastoči škodljivi vpliv Srbije in Rusije na Balkanu," je za mrežo Radio Svobodna Evropa ocenil zgodovinar in sodelavec Instituta Wirth za avstrijske in srednjeevropske študije Univerze Alberta iz Kanade Srđa Pavlović.

Direktor Cie je bil na obisku v BiH-u nazadnje leta 2016, ko je ameriško obveščevalno agencijo vodil John Brennan. Tema takratnih pogovorov je bil prispevek BiH-a k svetovnemu boju proti terorizmu.