Dodik se je Putinu zahvalil za glasovanje Rusije proti resoluciji o Srebrenici. Foto: Reuters
Dodik se je Putinu zahvalil za glasovanje Rusije proti resoluciji o Srebrenici. Foto: Reuters

"Odločitev o odcepitvi obstaja, a konkretnega datuma še ni. Opraviti je treba veliko analiz. Radi bi to naredili zdaj, a sta poleg nas v postopku še dve strani. To seveda zahteva čas," je po poročanju Tanjuga dejal Dodik v pogovoru za rusko tiskovno agencijo TASS ob robu gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu in dodal, da je pred njimi proces pogajanj o odcepitvi.

"Prepričani smo, da je že dovolj zgodovinske in civilizacijske zrelosti, da je to potrebno in se bo zgodilo," je dejal Dodik, ki se je v Sankt Peterburgu srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Po besedah Dodika bi obstanek Republike Srbske v BiH-u pomenil ​​izgubo časa in priložnosti, zato je treba čim prej doseči tisto, kar želijo, da ne bi več zapravljali sredstev v upanju, da bo BiH nekaj storil.

Kot je dejal, je BiH propadla skupnost in ne more delovati na tak način, ki krši ustavo in lastna pravila. Za Dodika je bila ob sprejemanju resolucije o Srebrenici kršena ustava BiH-a, kar so sprožili Bošnjaki skupaj z Nemci, s čimer so porušili odnose v BiH-u, poroča Tanjug.

Zahvala Rusiji za razumevanje

V pogovoru se je Dodik zahvalil Rusiji za razumevanje odnosov v BiH-u in poudaril pravilnost stališča Rusije, ki meni, da resolucija ne bo prispevala k spravi. Za sprejetje resolucije je okrivil pokvarjene namene ZDA, Velike Britanije in Nemčije, ki so po njegovem mnenju skušale vsiliti neko kolektivno odgovornost. "Vse, kar je v njej navedeno, je obsodba srbskega naroda," je še dejal glede resolucije.

Generalna skupščina ZN-a je 23. maja s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi potrdila resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Srbija je resoluciji, ki sta jo predlagali Nemčija in Ruanda, odločno nasprotovala.

Poleg Bosne in Hercegovine so na tem območju resolucijo podprle Slovenija, Črna gora, Bolgarija, Hrvaška in Albanija.

Že takoj po sprejetju resolucije je Dodik napovedal, da bodo Federaciji BiH-a predlagali sporazum o mirni razdružitvi, ker srbski narod ne more več živeti v BiH-u.