Ljudje so čakali po več ur, da so se lahko poklonili kraljici. Foto: Reuters
Ljudje so čakali po več ur, da so se lahko poklonili kraljici. Foto: Reuters

Pred ponedeljkovim veličastnim državniškim pogrebom v Londonu, nato pa zasebnim pokopom v kapeli na Windsorskem gradu, je bila krsta s posmrtnimi ostanki monarhinje, ki je po 70 letih vladanja umrla 8. septembra v starosti 96 let, pet dni dan in noč na voljo javnosti, da se od nje poslovi. Ležala je v Westminstrski dvorani, najstarejšem delu parlamenta.

Ministrica za kulturo Michelle Donelan je povedala, da se ji je po trenutnih ocenah v žalnem mimohodu poklonilo več kot 250.000 ljudi. Poudarila je, da je to približna številka in da vlada podatke še zbira.

Koliko so za pogreb plačali britanski davkoplačevalci, ni vedela, po njeni oceni pa bodo Britanci menili, da je bil to "dobro porabljen denar".

"Videli ste na tisoče ljudi na pogrebu in mislim, da nihče ne more reči, da si naša pokojna monarhinja ni zaslužila takšnega slovesa glede na dolžnosti in nesebično službo, ki jo je opravljala več kot 70 let," je dodala. Poudarila je še, da je Elizabeto II. vedno doživljala kot "lepilo, ki je držalo skupaj njihovo družbo".

V Združenem kraljestvu so se medtem danes vrnili v običajno življenje, ki je bilo po smrti priljubljene monarhinje 12 dni prekinjeno zaradi številnih spominskih slovesnosti in žalovanja.