Erdogan je pred kratkim Nemčijo označil za najmočnejšo državo v Evropi. Foto: Reuters
Erdogan je pred kratkim Nemčijo označil za najmočnejšo državo v Evropi. Foto: Reuters

"Izrael mora takoj končati napade na palestinskih ozemljih, takoj bi morali vzpostaviti prekinitev ognja," je dejal Erdogan po pogovorih z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem in poudaril pomembnost odziva vsega sveta proti kršitvam človekovih pravic.

Steinmeier je v pogovoru z Erdoganom jasno izrazil stališče Nemčije, da ima Izrael pravico do obstoja in pravico do obrambe po smrtonosnem napadu Hamasa 7. oktobra, v katerem je ubil 1200 ljudi in jih ugrabil 239. Poudaril je tudi, da je bil napad Hamasa teroristični napad in da je Hamas teroristična organizacija, je sporočil tiskovni predstavnik Steinmeierja na omrežju X.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je na poznejši novinarski konferenci z Erdoganom dejal, da pravica Izraela do samoobrambe ne sme biti pod vprašajem. "Hkrati pa tudi pravimo, da ima vsako življenje enako vrednost, tudi trpljenje palestinskega civilnega prebivalstva," je dodal in pojasnil, da je Nemčija že desetletja ena največjih donatoric humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu.

Poudaril je še, da v Nemčiji ni prostora za antisemitizem, "ne glede na to, ali je politično ali versko motiviran, prihaja z levice ali desnice, je stoletja rasel tu ali pa prišel v državo od zunaj". Obenem pa je dejal, da nasprotuje tudi vsem, ki želijo muslimanom odreči prostor v Nemčiji.

Na novinarski konferenci s Scholzem je Erdogan pozval k humanitarni prekinitvi ognja, s katero bi regijo rešili iz tega "ognjenega obroča", poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Okrepil je kritiko do Izraela zaradi napadov na območju Gaze z besedami, da "streljanje na bolnišnice ali ubijanje otrok ne obstaja v tori". Zavrnil pa je namige, da je antisemit. "Menimo, da v regiji ne bi smelo biti diskriminacije med judi, kristjani in muslimani. Sem prvi, ki vodi boj proti antisemitizmu na svetu," je dejal.

Namignil je, da Nemčija ne more svobodno govoriti o vojni med Izraelom in Hamasom. "Govorim svobodno, ker Izraelu ne dolgujemo ničesar. Nismo šli čez holokavst," je dejal ob oceni, da ima Nemčija do Izraela "psihološki dolg".

Za Erdogana je Izrael teroristična država

Erdogan je vse bolj kritičen do Izraela v vojni, ki je na območju Gaze zahtevala že 11.500 palestinskih življenj. Te kritike pa je v dneh pred prihodom v Berlin še okrepil z obsodbo Izraela, da je teroristična država ter ponovil svojo že večkrat izrečeno oceno, da se na območju Gaze dogaja genocid.

Erdoganova ostra retorika je v preteklih dneh okrepila pritisk na kanclerja Scholza, ki je bil primoran braniti svojo odločitev, da ga gosti. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je dejal, da je imela država "vedno težavne partnerje, s katerimi se je treba ukvarjati".

Pred prihodom Erdogana je policija zaprla več delov v središču Berlina in na območju prepovedala vse proteste.

Turški predsednik bi moral po prvotnem načrtu v Berlinu ostati dva dni in si v soboto skupaj s Scholzem ogledati prijateljsko nogometno tekmo med Turčijo in Nemčijo, a so obisk skrajšali in odpovedali skupen ogled.

"Bila je bojazen, da bi se pojavilo vzklikanje protiizraelskih gesel," je za Reuters dejal poznavalec Turčije pri nemškem inštitutu SWP Aydin Yasar. "Malo verjetno je, da bi si Scholz želel z njim gledati tekmo. Sicer bi bila to v drugačnih časih lepa gesta," je pojasnil.

Kratek obisk Erdogana v Nemčiji