Sprejem turškega predsednika Erdogana, na desni novi predsednik Severnega Cipra Ersin Tatar. Foto: Reuters
Sprejem turškega predsednika Erdogana, na desni novi predsednik Severnega Cipra Ersin Tatar. Foto: Reuters

"Danes sta na Cipru dva ločena naroda, dve ločeni demokratični ureditvi in dve ločeni državi," je dejal, zato bi se po njegovem mnenju morali pogovarjati o rešitvi dveh držav.

Erdogana je na otoku sprejel predsednik mednarodno nepriznanega Severnega Cipra Ersin Tatar, ki ga je Erdogan javno podprl pred predsedniškimi volitvami, na katerih je Tatar nato tudi zmagal.

Turški predsednik ima na programu še obisk oz. piknik v nekoč znanem obmorskem letovišču Varoša, ki je opuščeno, odkar so tamkajšnji prebivalci leta 1974 zbežali pred turško vojsko. Obisk je boleč za večinske ciprske Grke, ki vztrajajo pri zahtevi, da se razseljeni vrnejo na svoje domove v Varošo. V reševanju ciprskega vprašanja velja vrnitev Varoše ciprskim Grkom za enega od najpomembnejših ukrepov za ponovno vzpostavitev zaupanja med stranema.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je Erdoganov obisk v Varoši po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obsodil in dejal, da želi turški predsednik z njim "torpedirati prizadevanja za rešitev ciprskega vprašanja pod okriljem ZN-a".

Grčija obisk Varoše označila za provokacijo

Grško zunanje ministrstvo je sporočilo, da Erdoganov obisk v Varoši ob obletnici enostranske razglasitve entitete ciprskih Turkov na severnem delu otoka predstavlja do zdaj nevideno provokacijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana in tudi članica EU-ja od leta 2004, medtem ko Severni Ciper priznava le Turčija. Zadnja mirovna pogajanja za združitev Cipra pod posredništvom Združenih narodov so propadla leta 2017 in odtlej ni bilo napredka v pogovorih med sprtima stranema.

Erdogan na Cipru