Evropska komisija je v torek priporočila, da se članice EU-ja glede potovanj in prometa v odziv na novi sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu, medsebojno uskladijo. Foto: EPA
Evropska komisija je v torek priporočila, da se članice EU-ja glede potovanj in prometa v odziv na novi sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu, medsebojno uskladijo. Foto: EPA

Evropska komisija je v torek priporočila, da se članice EU-ja glede potovanj in prometa v odziv na novi sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu, medsebojno uskladijo. Pozvala je tudi k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Kljub temu več držav vztraja pri prekinitvi povezav z Otokom. Zaporo je med drugim do najmanj petka podaljšala Danska, saj se oblasti bojijo, da se potniki ne bi držali desetdnevne karantene med prazniki. Tudi pozneje bo veljala omejitev vstopa v državo za tujce, ki bivajo v Združenem kraljestvu. Letalske povezave še naprej začasno ukinja tudi Norveška. Seznamu držav, ki so prepovedale polete iz Velike Britanije, pa so se med drugim pridružili še Filipini, Japonska in Južna Koreja.

Vozniki so že drugo noč preživeli v svojih tovornjakih, v torek pa je okoli 800 voznikov v znak protesta pol ure hupalo. Foto: EPA
Vozniki so že drugo noč preživeli v svojih tovornjakih, v torek pa je okoli 800 voznikov v znak protesta pol ure hupalo. Foto: EPA

Povezava s Francijo znova odprta

Odprtje meja tudi francoskim državljanom in državljanom drugih članic Evropske unije (EU) omogoča, da se vrnejo na celino, vendar pod pogojem, da imajo negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur, so sporočili iz urada francoskega premierja Jeana Castexa.

Britanski minister za promet Grant Shapps je dogovor s francosko vlado pozdravil in pojasnil, da je prečkanje meje mogoče v nujnih primerih in ob negativnem testu.

Ob tem je voznike tovornjakov pozval, naj se v pričakovanju hitrega vkrcanja na trajekt še ne odpravijo v Dover.

Tovornjakarji obupani: Kje do testa?

Zaradi zaprtja meje med Združenim kraljestvom in Francijo je namreč v pristanišču Dover na jugovzhodu Otoka v torek obtičalo več tisoč tovornjakov, za zdaj pa ni pričakovati, da se bo gneča kmalu sprostila.

Zapora v Dovru. Foto: Reuters
Zapora v Dovru. Foto: Reuters

Tovornjakarji so zdaj pred uganko: za potovanje v Francijo potrebujejo že omenjeni negativni test na novi koronavirus, a testov v Doverju preprosto ni, kot tudi ni pomoči za obtičale, frustrirane in jezne voznike.

"Govorijo o nekih covidnih testih, a covidnih testov ni," je za Reuters potožil Blazej Pankiewicz, voznik tovornjaka iz Poljske. Pankiewicz je povedal, da je neizmerno žalosten, da bo zamudil božič z družino.

Velika Britanija je sporočila, da bo razdelila teste za okoli 9.000 tovornjakarjev, kolikor jih je obtičalo tik pred mejo, a da bo potrebno nekaj časa za izvedbo. Enota za testiranje naj bi bila na poti v pristanišče, navajajo lokalne oblasti.

Vozniki tovornjakov so se prerekali s policijo in hupali v znak protesta. Številni izmed njih so ob cesti pozobali zadnje zaloge hrane, medtem ko so njihove družine zbrane doma za božič. V pogovoru za Reuters so jasno izrazili svojo jezo ob situaciji, pomanjkanju podpore in mrku vseh informacij. Številni tudi menijo, da gre za nekakšne politične igrice Unije, ki je še vedno nejevoljna ob Johnsonu in Veliki Britaniji zaradi brexita.

Med Veliko Britanijo in Francijo spet stekel promet

Poti do Združenega kraljestva odprle tudi Italija, Nizozemska in Švica

Italija pa je sporočila, da bo repatriacijo Italijanov z Otoka dovolila, in sicer tistim, ki imajo v Italiji stalno prebivališče ali nujni razlog, da morajo v domovino. Opraviti bodo morali tudi več testov na novi koronavirus in biti 14 dni v karanteni.

Sorodna novica V Veliki Britaniji zaznali še drugi, bolj nalezljiv novi sev koronavirusa

Potniki lahko iz Združenega kraljestva lahko od polnoči dalje pridejo tudi na Nizozemsko, je sporočila tamkajšnja vlada, pri čemer pa morajo predložiti negativen test na novi koronavirus. Pod enakimi pogoji lahko v državo pridejo tudi potniki iz Južne Afrike, še vedno pa je ob prihodu na Nizozemsko obvezna desetdnevna karantena. Tovorni promet med Nizozemsko in Veliko Britanijo sicer v preteklih dneh ni bil blokiran.

Medtem so v Švici vsi, ki so bili pred kratkim v Veliki Britaniji ali Južni Afriki, po SMS-sporočilu dobili obvestilo, da morajo v karanteno. Kdor tega ne bo upošteval, mu grozi kazen do 10.000 frankov (9250 evrov). Po nekaterih ocenah gre za okoli 10.000 ljudi, med njimi tudi več tisoč turistov, ki so prišli v Švico na smučanje.

Znova v pogonu tudi letala in vlaki

Vozniki so že drugo noč preživeli v svojih tovornjakih, v torek pa je okoli 800 voznikov v znak protesta pol ure hupalo. Znova so vzpostavljeni tudi letalske povezave in ladijski promet, spet vozijo tudi vlaki Eurostarja.

Po 48-urni prekinitvi promet med Združenim kraljestvom in Francijo stekel