Ljudje v mestu Ruse prižigajo sveče v spomin na umorjeno Viktorio Marinovo. Foto: Reuters
Ljudje v mestu Ruse prižigajo sveče v spomin na umorjeno Viktorio Marinovo. Foto: Reuters
Viktoria Marinova
Umorjena novinarka Viktoria Marinova je za seboj pustila sedemletno hčerko. Foto: EPA
V letu dni v EU-ju umorjeni trije novinarji

Obdukcija je pokazala, da je bila 30-letna Marinova posiljena, pretepena in zadavljena. Izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

"Ni demokracije brez svobode govora in medijev. Pričakujemo hitro in temeljito preiskavo, ki bo odgovorne pripeljala pred roko pravice," so v ponedeljek zapisali pri Evropski komisiji.

Marinova je bila voditeljica na regionalni televizijski postaji TVN. V svoji zadnji pogovorni oddaji Detektor 30. septembra je gostila dva novinarja, ki preiskujeta korupcijo pri pridobivanju evropskih sredstev v Bolgariji in Romuniji.

Policija in tožilstvo preučujeta tri mogoče motive za zločin
Notranji minister Mladen Marinov je po poročanju Reutersa dejal, da za zdaj ni dokazov, ki bi umor povezovali z delom novinarke: "Preučujemo vse mogoče motive in ničesar ne izključujemo." Policija in tožilstvo preučuje tri mogoče motive za napad. Mogoče je, da je bila Marinova žrtev naključnega napada osebe s psihičnimi motnjami, saj je kraj zločina v bližini psihiatrične klinike. Lahko je šlo za načrtovan napad, povezan z njenim delo novinarke, ali pa je šlo za umor, povezan z njenim zasebnim življenjem.

Tretja žrtev med novinarji v EU-ju v zadnjem letu
Marinova je tretja žrtev med novinarji v Evropski uniji v zadnjih 12 mesecih. Oktobra lani je bila ubita malteška novinarka Daphne Caruana Galizia, letos februarja pa Slovak Jan Kučiak.

Za umrlo Marinovo, mater sedemletne hčerke, bodo zvečer v mestih Ruse, Vidin, Pleven, pa tudi v glavnem mestu Sofija potekale vigilije oziroma bogoslužni obredi.

Bolgarija na lestvici medijske svobode šele 111.
Bolgarija je letos na lestvici medijske svobode, ki jo pripravlja organizacija Novinarji brez meja, zasedla šele 111. mesto med 180 državami, najnižje med vsemi državami Evropske unije. K temeljiti preiskavi je Bolgarijo pozval tudi Odbor za zaščito novinarjev. Predstavnik te novinarske organizacije za EU Tom Gibson je v Bruslju izrazil pričakovanje, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice. "V CPJ smo šokirani zaradi barbarskega umora novinarke Viktorie Marinove," je dejal.

DNS: Novinarji morajo biti varni
Umor bolgarske novinarke so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "Kruto dejanje najostreje obsojamo in znova opozarjamo, da ostaja preveč napadov na novinarje neraziskanih, storilci pa nekaznovani. Delo novinarjev postaja vse bolj nevarno tudi v tako imenovani demokratični in razviti sodobni Evropi, kjer več kot očitno ob krepitvi avtoritarnih režimov demokratični standardi padajo. Ne moremo pristajati na dejstvo, da je preiskovalno novinarstvo ogrožajoče za novinarje, ki postavljajo na kocko svoje življenje. Države pa ne obsojajo in preganjajo dovolj razraščanja koruptivnih mrež. Novinarji, ki razkrivajo nepravilnosti v družbi, morajo biti varni, saj le tako lahko učinkovito in v interesu javnosti opravljajo svoje delo," so poudarili v DNS.

V letu dni v EU-ju umorjeni trije novinarji