Pripadniki finske obmejne straže. Finska ima z Rusijo 1340 kilometrov dolgo mejo. Foto: Reuters
Pripadniki finske obmejne straže. Finska ima z Rusijo 1340 kilometrov dolgo mejo. Foto: Reuters

Ta teden je na Finsko prišlo okoli 300 prosilcev za azil, samo v petek 100, je sporočila finska obmejna straža. Napovedali so postavitev zapor na prehodih Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra in Niirala na jugovzhodu države.

Na teh prehodih so namreč zaznali porast nedovoljenih prehodov meje državljanov več držav, vključno s Sirijo, Jemnom in Irakom, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Finska dela "veliko napako" in uničuje dvostranske odnose, kar v Moskvi "globoko obžalujejo".

"Rusija ni v sodobni zgodovini nikoli zagrozila Finski, nismo imeli razlogov za kakršno koli konfrontacijo. Zdaj pa so izbrali to pot," je dejal.

Finski premier Petteri Orpo je medtem Rusijo obtožil, da ljudem brez ustreznih dokumentov namerno pomaga priti do meje.

Premier je potrdil zaprtje omenjenih prehodov na meji z Rusijo, a je dodal, da prehoda Salla in Vartius na skrajnem severu Finske ostajata odprta za vlaganje prošenj za azil.

Finske oblasti pravijo, da ljudje, ki prihajajo v njihovo državo, pred tem zakonito pridejo v Rusijo. Orpo je dejal, da je "jasno", da se tem ljudem pomaga, jih spremljajo oziroma prevažajo do meje.

Leta 2021 je tisoče prebežnikov iz Belorusije prečkalo meje s Poljsko in Litvo. Takrat je EU beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožil, da skuša destabilizirati Unijo s tem, ko prebežnikom pomaga priti na njeno ozemlje.

Sorodna novica Prebežniki ujeti med beloruskim izkoriščanjem in nasiljem ter zavračanjem EU-ja