Foto: EPA
Foto: EPA

Tožbo proti francoskemu koncernu sta vložili Koalicija Darwin Climax s sedežem v Franciji in ukrajinska skupina Razom We Stand zaradi "sokrivde pri vojnih zločinih", in sicer zaradi domnevne pomoči pri oskrbi z gorivom za ruska letala, ki so bombardirala Ukrajino, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vir blizu primera.

Združenji sta v četrtek primer predali nacionalnemu tožilcu za boj proti terorizmu, ki preiskuje obtožbe o vojnih zločinih, še navaja AFP.

Francoski časopis Le Monde je avgusta poročal, da ima družba TotalEnergies delež v podjetju, ki črpa kondenzat zemeljskega plina v severni Rusiji, del tega plina pa je bil spremenjen v letalsko gorivo, ki ga uporabljajo ruske letalske eskadrilje, obtožene vojnih zločinov v Ukrajini.

Tožba po navedbah AFP-ja družbo TotalEnergies obtožuje, da je z "nadaljevanjem izkoriščanja nahajališča Termokarstovoje" pomagala ruski vladi pri zagotavljanju "nujnih sredstev za izvrševanje vojnih zločinov".

TotalEnergies je imel do nedavnega 49-odstotni delež v družbi Terneftegaz, ki črpa plin iz nahajališča Termokarstovoje v severni Rusiji. Preostalih 51 odstotkov je imela v lasti ruska družba Novatek, v kateri ima francoska družba v neposredni lasti tudi 19,4-odstotni delež.

Po objavi članka v Le Mondu je TotalEnergies sporočil, da je svoj 49-odstotni delež v Terneftegazu 18. julija prodal družbi Novatek.

Obtožbe o sodelovanju v vojnih zločinih pa so pri TotalEnergies označili kot "nezaslišane", "obrekovalne" in "neutemeljene". Zatrdili so tudi, da so bili kondenzati, ki jih proizvaja Terneftegaz, izvoženi v tujino in jih zato ruska vojska ni mogla uporabiti kot gorivo za svoja letala.